Μέτωπο κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής

Εικόνα του άρθρου Μέτωπο κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2022, 16:54

Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ένα αποτυχημένο και κερδοσκοπικό μέτρο που κόστισε σε χρήμα αλλά και… πολιτικό κόστος, στην κυβέρνηση.

Τώρα, η σύνταξη της Περιφέρειας Ηπείρου στο «μέτωπο αντίθεσης» στην ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, δημιουργεί νέα δεδομένα και προσθέτει πολιτικό βάρος στις αντιδράσεις.

Πώς όμως προέκυψε αυτό το δεδομένο; Ο αντιπεριφερειάρχης (και δικηγόρος) Βασίλης Γοργόλης έκανε από κοινού δηλώσεις με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Χριστίνα Τσέτσου, σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Υπάρχει μεγάλη αύξηση και πολλά προβλήματα σε οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και στη λειτουργία των επιχειρήσεων» τόνισε και χαρακτήρισε «δεύτερο χαράτσι» τη ρήτρα, παρομοιάζοντάς την με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, το 2012 είπε ο κ. Γοργόλης, εισαγωγικά.

Η συνέντευξη Τύπου έγινε με αφορμή την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων να συνταχθεί με την κίνηση της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, ενάντια στη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η κα Τσέτσου χαρακτήρισε τη ρήτρα μια «αδιαφανή, καταχρηστική, παράνομη» μεταξύ άλλων, διαδικασία και αναφέρθηκε, αφενός στη γνωμοδότηση που πήρε από τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Γιώργο Μεντή, -η οποία χαρακτηρίζει παράνομη τη ρήτρα-, αφετέρου στο κομβικό χρονικά σημείο της εκδίκασης των καταναλωτικών φορέων, την 1η Ιουνίου.

Βέβαια, η ρήτρα… δεν ήρθε μόνη της. Ήταν μια πολιτική απόφαση, η οποία ξεκίνησε από την εισαγωγική στο «χρηματιστηριακό παιχνίδι» επί προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά επικυρώθηκε και επιτάθηκε από την επιμονή της σημερινής κυβέρνησης και του τότε υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, να εφαρμόσει τη ρήτρα σε μια παντελώς ανέτοιμη ενεργειακά οικονομία. Το αποτέλεσμα βαραίνει προσωπικά τον κ. Χατζηδάκη και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και συνολικά την κυβέρνηση που στήριξε αναφανδόν τη ρήτρα, υποσχόμενη ότι θα φέρει… μειώσεις στην τιμή του ρεύματος.

Η κα Τσέτσου ξεκαθάρισε ότι η ρήτρα είναι μεν καταχρηστική και όλα τα προαναφερθέντα, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει από την καταβολή της, αν δεν υπάρχει δικαστική απόφαση. Επιπλέον, τόνισε ότι έτσι και αλλιώς τα περιθώρια των προσφευγόντων είναι περιορισμένα σε χρόνο και χρήμα και ότι για να υπάρξει μια τελική και οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, απαιτείται μια πολιτική παρέμβαση…

Κοινώς, να την καταργήσει η κυβέρνηση.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back