ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέτσοβο: ένα έργο 3,3 εκατ. ευρώ… που συζητιέται

Εικόνα του άρθρου Μέτσοβο: ένα έργο 3,3 εκατ. ευρώ… που συζητιέται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/10/2022, 22:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αντικείμενο συζήτησης γίνεται τον τελευταίο καιρό ένα έργο του Δήμου Μετσόβου στον εργολαβικό χώρο. Πρόκειται για το έργο με τίτλο «βελτίωση αγροτικών οδών Δήμου Μετσόβου» με προϋπολογισμό 3,33 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο διαγωνισμός για το έργο αυτό «τρέχει». Μάλιστα, αύριο, 11 Οκτωβρίου, λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών από ενδιαφερόμενες εταιρίες.

Γιατί συζητιέται αυτό το έργο; Ο Δήμος Μετσόβου αποφάσισε να το προκηρύξει με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής, η οποία εκτιμάται με ποιοτικές, περιβαλλοντικές ή/και κοινωνικές πτυχές. Η συνολική βαθμολογία θα προκύψει από το άθροισμα της τεχνικής προσφοράς (70%) και της οικονομικής προσφοράς (30%).

Ο εργολαβικός κόσμος των Ιωαννίνων εξέφρασε από την πρώτη στιγμή τις διαμαρτυρίες του, διερωτώμενος γιατί ο Δήμος Μετσόβου επέλεξε αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία για ένα απλό και σύνηθες έργο αγροτικής οδοποιίας, χωρίς ιδιαιτερότητες και ειδικές απαιτήσεις. Συγκεκριμένα το έργο αφορά βελτίωση αγροτικών οδών στη Χρυσοβίτσα (στις Πολιτσές), στο Μικρό Περιστέρι και στη Δημοτική Κοινότητα Μετσόβου.

Μάλιστα, η ΠΕΔΜΕΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) απέστειλε διαμαρτυρία στον δήμαρχο Μετσόβου Κώστα Τζαφέα, με κοινοποίηση στον συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Στη διαμαρτυρία αυτή τίθεται και το ζήτημα της μείωσης του ανταγωνισμού, λόγω και των κριτηρίων ανάθεσης που προβλέπονται στη διακήρυξη. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρεται το κριτήριο της «αξιολόγησης του βαθμού κατανόησης των απαιτήσεων της σύμβασης που απορρέουν από το φυσικό αντικείμενο του έργου...». Και γενικότερα, τίθεται το ζήτημα της βαθμολόγησης αόριστων κριτηρίων.

Ο «Τύπος Ιωαννίνων» επικοινώνησε με τον δήμαρχο κ. Τζαφέα. Στο ερώτημα γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία για την αγροτική οδοποιία, ο δήμαρχος απάντησε ότι γνωρίζει «άλλες 40 τέτοιες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα στις οποίες η διαδικασία γίνεται με αυτόν τον τρόπο». «Είναι νόμιμη η διαδικασία» είπε, απαντώντας και στις διαμαρτυρίες της ΠΕΔΜΕΔΕ. Ωστόσο, από όσο γνωρίζουμε, στην Ήπειρο τουλάχιστον, οι διαγωνισμοί για την αγροτική οδοποιία γίνονται βάσει της χαμηλότερης τιμής (π.χ. διαγωνισμοί του Δήμου Ιωαννιτών. του Δήμου Αρταίων, του Δήμου Ζίτσας).

Προφανώς, η νομοθεσία επιτρέπει σε κάθε φορέα της δημόσιας διοίκησης, να επιλέξει την καλύτερη δυνατή διαγωνιστική διαδικασία για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πόσες συμμετοχές θα έχει ο διαγωνισμός και ποιο θα είναι το ποσοστό της έκπτωσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3