ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι περιμένουμε από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»;

Εικόνα του άρθρου Τι περιμένουμε από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/06/2021, 23:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι δύο τελευταίοι μήνες ήταν μήνες «τρεξίματος» για τους ΟΤΑ της χώρας. Και ο λόγος; Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ένα πρόγραμμα που παρουσιάστηκε πέρσι -τέτοια εποχή περίπου- από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με τις πρώτες προσκλήσεις να «ανοίγουν» τον Αύγουστο.

Τελικά, απαιτήθηκε να επιλυθούν πολλές εκκρεμότητες, όπως η υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να είναι επί της ουσίας το πρόγραμμα έτοιμο να υποδεχθεί τα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στις 31 Μαΐου, μετά από συνεχείς παρατάσεις, έληξε η βασική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων (δόθηκε τελευταία στιγμή μια παράταση μέχρι τις 11 Ιουνίου για κάποιες προσκλήσεις).

Πώς αντιλαμβάνονται λοιπόν αυτό το πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης, όπως αποκαλείται, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες; Ποικιλοτρόπως. Άλλοι θέλουν να φτιάξουν νέα διοικητήρια, άλλοι δίνουν έμφαση σε αντιπλημμυρικά έργα ή σε έργα ύδρευσης κι άλλοι σε αναπλάσεις δημόσιων χώρων και πάει λέγοντας.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, όντας ο μεγαλύτερος Δήμος της Ηπείρου, μαζί με τη ΔΕΥΑΙ διεκδικούν την ένταξη νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 37,4 εκατ. ευρώ (28,2 εκατ. ευρώ ο Δήμος και 9,2 εκατ. ευρώ η ΔΕΥΑΙ). Η Περιφέρεια Ηπείρου, από την πλευρά της, διεκδικεί έργα προϋπολογισμού 22,5 εκατ. ευρώ (προς το παρόν τουλάχιστον γιατί υπάρχει και η προθεσμία της 11ης Ιουνίου).

Τα έργα που υπέβαλε προς ένταξη στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» είναι διάφορα: Ανάπλαση κεντρικής πλατείας (5,2 εκατ. ευρώ), επανάχρηση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά ως Κέντρο Πολιτισμικής Δημιουργίας, γωνιές ανακύκλωσης (1,3 εκατ. ευρώ), αγροτική οδοποιία (2,9 εκατ. ευρώ), υποδομές ηλεκτροκίνησης (1,8 εκατ. ευρώ), ψηφιακές υπηρεσίες και εξοπλισμός για την Πολιτική Προστασία (1,3 εκατ. ευρώ), μελέτες για πλατείες και κοινόχρηστους χώρους (960.000 ευρώ) και ένα μουσείο ψηφιακών εμπειριών (952.000 ευρώ). Ένα μεγάλο κομμάτι του σχεδιασμού και των προτεινόμενων έργων αφορά σχολικές υποδομές, με τον συνολικό προϋπολογισμό να φτάνει στα 11,6 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να αναγείρει ένα σχολικό κτίριο στην πανεπιστημιούπολη, όπου θα μεταφερθούν τα δύο πειραματικά δημοτικά σχολεία, τα οποία σήμερα στεγάζονται στο συγκρότημα της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, Παράλληλα, με το έργο αυτό των 6,9 εκατ. ευρώ, υπέβαλε και πρόταση για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων, με προϋπολογισμό 4,6 εκατ. ευρώ (συν 148.000 ευρώ για προσεισμικό έλεγχο).

Η ΔΕΥΑΙ υπέβαλε τρεις προτάσεις για αυτόματο σύστημα παρακολούθησης παροχών υδροληψιών εξωτερικού υδραγωγείου (2,2 εκ.), για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της επεξεργασίας λυμάτων (3,8 εκ.) και για την ενεργειακή αναβάθμιση αντλιοστασίων λυμάτων (3,2 εκ.).

Σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης», για κάθε ΟΤΑ υπάρχει ένα ανώτατο όριο συνολικού προϋπολογισμού, πλαφόν δηλαδή, για τις προτάσεις που μπορούν να ενταχθούν. Κάποιες προτάσεις έργων πάντως δεν περιλαμβάνονται στο πλαφόν, όπως είναι τα νέα σχολικά κτίρια. 

Για τον Δήμο Ιωαννιτών και τη ΔΕΥΑΙ μαζί, το πλαφόν που ισχύει, βάσει και της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, είναι 25 εκατ. ευρώ. Ο Δήμος Ιωαννιτών ξεπερνά σαφέστατα, κατά κάποια εκατομμύρια ευρώ, το πλαφόν. Από τις προτάσεις έργων των 37,4 εκατ. ευρώ που υπέβαλε, εκτός της διαδικασίας του πλαφόν είναι έργα 8 εκατ. ευρώ –άρα 29,4 εκατ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός που συνδέεται με το πλαφόν. Στα 29,4 εκατ. ευρώ πρέπει να προστεθούν άλλα 3,5 εκατ. ευρώ που αφορούν έργα υπό εκτέλεση και τα οποία μεταφέρθηκαν από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αφήνει πάντως «παράθυρο» για υπέρβαση του πλαφόν από έναν ΟΤΑ, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών…

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Κι ενώ ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ξεπεράσει το πλαφόν, η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει το έχει πλησιάσει καν. Για καθεμία από τις 13 Περιφέρεις, είχε οριστεί ως πλαφόν το ποσό των 30 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής (σ.σ. η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»), οι προτάσεις έργων που έχουν εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή προς υποβολή στο πρόγραμμα, δεν ξεπερνούν τα 23 εκατ. ευρώ. Και οι προτάσεις αυτές δεν είναι πολλές. Μία αφορά ένα μουσείο ψηφιακών περιηγήσεων στο πλαίσιο της δράσης «Ελλάδα 1821-2021» και μία την «αγροτική οδοποιία Δήμος Ιωαννιτών-Δήμος Ζίτσας», όπως είναι ο επίσημος τίτλος του προτεινόμενου έργου, με προϋπολογισμό 842.500 ευρώ.

Από και πέρα, η περιφερειακή αρχή Ηπείρου πήρε προφανώς την απόφαση να επιλέξει -και να ρισκάρει ενδεχομένως- ένα οδικό έργο του οποίου ο προϋπολογισμός φτάνει στα 21,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την «οδό πρόσβασης προς Κρυοπηγή Πρέβεζας». Η Κρυοπηγή είναι το χωριό που πριν από τρία χρόνια παρουσίασε ιδιαίτερα έντονα κατολισθητικά φαινόμενα. Αυτή η οδός πρόσβασης των 21,7 εκατ. ευρώ υποβλήθηκε ως προτεινόμενο έργο στην πρόσκληση «ανάπτυξη της υπαίθρου-αγροτική οδοποιία» του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back