ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Αθήνας: Νέα στοιχεία για μίζες έστειλαν οι Γερμανοί

Εικόνα του άρθρου Μετρό Αθήνας: Νέα στοιχεία για μίζες έστειλαν οι Γερμανοί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/03/2018, 21:15
ΕΛΛΑΔΑ

Οι γερμανικές αρχές διαβίβασαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών νέα στοιχεία για μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους για την υλοποίηση του έργου του Μετρό στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα 2003 – 2007.

Σύμφωνα με καταθέσεις, έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία που συνέλεξαν οι γερμανικές δικαστικές αρχές, οι μίζες προς κρατικούς αξιωματούχους ανέρχονταν στο ποσό των 370.000 ευρώ και μοιράζονταν σε βαλίτσες, ενώ υπήρχε και συγκεκριμένο ποσοστό προμήθειας από 5 έως 7% που διοχετευόταν προς τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τον φάκελο της γερμανικής Δικαιοσύνης, οι καταβολές των χρημάτων φέρονται να γίνονταν από τη γερμανική κρατική εταιρία Σιδηροδρόμων Deutsche Bahn η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρείες Thales -που εμπλέκεται στην δικογραφία για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου-, Lahmeyer και ΟΜΕΚ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν οι Γερμανοί, οι παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα γίνονταν μέσω συγκεκριμένου προσώπου που αναφέρεται με κωδική ονομασία σε κατάθεση που έδωσε στη Γερμανία διευθυντικό στέλεχος των γερμανικών σιδηροδρόμων . 

Το κατονομαζόμενο πρόσωπο φαίνεται να είχε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα, πλην όμως τελικά τον έκλεισε καθώς επικράτησαν «οι χέρι με χέρι πληρωμές μετρητών». 

Με βάση τα νέα στοιχεία ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη από την Εισαγγελία σε βάρος των εκπροσώπων των εταιριών Lahmeyer και ΟΜΕΚ, οι οποίοι ήδη είναι κατηγορούμενοι από τον περασμένο Ιανουάριο για «δωρεές» ύψους 210 χιλιάδων ευρώ.

Οι συμπληρωματικές ποινικές διώξεις αφορούν και πάλι την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας και απαγγέλθηκαν σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Ο νέος φάκελος διαβιβάστηκε στον ανακριτή Διαφθοράς που ήδη χειρίζεται την υπόθεση προκειμένου να εντοπίσει τους «κρατικούς αξιωματούχους» που έλαβαν χρήματα για την ανάθεση του επίμαχου έργου του Μετρό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back