Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μέτρα στους χώρους εργασίας ζητάει το ΕΚΙ

Εικόνα του άρθρου Μέτρα στους χώρους εργασίας ζητάει το ΕΚΙ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/10/2020, 11:37
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων ζητάει την άμεση λήψη μέτρων σε χώρους εργασίας, ειδικά σε γραμμές παραγωγής και τα πτηνοσφαγεία.

«Είναι γνωστό πλέον όσο και αν προσπάθησαν να το κρύψουν, το τελευταίο διάστημα και στα μεγάλα πτηνοσφαγεία του νομού μας υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό  γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι στους συγκεκριμένους χώρους δουλεύουν εκατοντάδες εργάτες με μια μάσκα, με απειλές και με μπόλικη ατομική ευθύνη, χωρίς μέτρα προστασίας. Η πείρα της πανδημίας από τα εργοστάσια της Ιταλίας αλλά και εδώ στην χώρα μας με εκατοντάδες κρούσματα, δεν αφήνει περιθώρια για κανένα εφησυχασμό» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΕΚΙ.   

Αποδίδει ευθύνες σε κυβέρνηση, εργοδοσία, Περιφέρεια, Επιθεώρηση Εργασίας και ΕΟΔΥ, γιατί όπως τονίζει, «ενώ ήξεραν αρκετό διάστημα πριν ποια είναι η κατάσταση στους συγκεκριμένους χώρους δουλειάς, δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτεί η υγεία των εργατών και η εξάπλωση της νόσου».

«Αλήθεια, η κρατική ευθύνη, η εργοδοτική ευθύνη που βρίσκεται; Φταίνε οι εργάτες που τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν λάστιχο για να εξυπηρετήσουν την παραγωγική διαδικασία; Φταίνε οι εργάτες που πηγαίνουν στη δουλειά και δεν ξέρουν τι ώρα θα τελειώσουν; Που αναγκάζονται από τις ‘ελλείψεις’ να δουλεύουν ατέλειωτες ώρες κάθε μέρα  και μάλιστα χωρίς ρεπό;» διερωτάται το ΕΚΙ στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων

Καταθέτει το εξής πλαίσιο αιτημάτων:

  • Να διασφαλιστούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια των εργατών στην εργασία.
  • Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων για όλες τις μέρες που αναγκαστικά μένουν εκτός εργασίας, χωρίς καμία επιβάρυνση τους.
  • Κάνεις εργαζόμενος να μην χάσει την δουλειά του.
  • Άδειες ειδικού σκοπού για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων.
  • Δωρεάν διαγνωστικά τεστ για τις οικογένειές τους.
  • Άμεση διεκπεραίωση των μοριακών ελέγχων ακόμη και με επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων του νομού.
  • Η επέκταση όλων των παραπάνω μέτρων στο σύνολο των βιομηχανικών μονάδων αποτελεί την ελάχιστη κρατική υποχρέωση στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και στην παρεμπόδιση της διασποράς της πανδημίας στην τοπική κοινότητα.
  • Άμεση καταγραφή των ζημιών στο κόστος παραγωγής των μικρών πτηνοτρόφων που τυχόν θα προκύψουν εν μέσω πανδημίας και αποζημίωση στο 100 % για όλο το διάστημα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back