ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα για τη βία: Μια από τα ίδια…

Εικόνα του άρθρου Μέτρα για τη βία: Μια από τα ίδια…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/08/2023, 16:20
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα, υποτίθεται, μέτρα, κατά της βίας στα γήπεδα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν και τους προέδρους των ΠΑΕ Ολυμπιακού, ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Τα «νέα μέτρα» είναι ότι θα κλείσουν οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών και κάθε ομάδα θα έχει μόνο ένα σύνδεσμο, αυτόν της ΠΑΕ.

Αυτή η εξέλιξη καταρχάς, για τους «παρεπιδημούντες» στο ποδόσφαιρο, δεν σημαίνει και πολλά πράγματα.

Αφενός γιατί οι «στρατοί προέδρων» όπου υπάρχουν, συνέχισαν να υπάρχουν και με το νόμο για τις «λέσχες οπαδών» και αφετέρου γιατί ο τελευταίος νόμος που προβλέπει «αυστηροποίηση των όρων στέγασης και λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων» είναι μόλις… περσινός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «η αστυνομία θα έχει πλέον τον έλεγχο στην είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στα γήπεδα», προσθέτοντας ότι «και οι τέσσερις ΠΑΕ αναγνωρίζουν πως ο έλεγχος αυτός είναι πέραν των δυνατοτήτων τους».

Σημειώνεται ότι σήμερα, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΠΟ, την ευθύνη ελέγχων κ.λπ. έχει, με μια γενικόλογη διατύπωση, το «προσωπικό ασφαλείας», ενώ στον κανονισμό αναφέρεται και η αστυνομία ως αρμόδια για ελέγχους, κατασχέσεις αντικειμένων κ.λπ.

Ο κανονισμός της Super League, της επιχειρηματικής κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν και οι τέσσερις ΠΑΕ που παραβρέθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη-Τσέφεριν, αναφέρει ότι η αστυνομία κάνει σύσκεψη για τα μέτρα τάξης και ασφάλειας από 5 ως 15 μέρες πριν τον αγώνα.

Πρακτικά δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης απάλλαξε τις ΠΑΕ από την υποχρέωση του «προσωπικού ασφαλείας», που συχνότατα, ήταν εκπρόσωποι του οπαδικού χώρου, χωρίς όμως να τους αποδώσει κάποια ουσιαστική ευθύνη για τα φαινόμενα βίας που μαστίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για μέτρα όπως το κλείσιμο όλων των θυρών οργανωμένων οπαδών στο πλαίσιο τιμωρίας των ομάδων και για προσωρινό αποκλεισμό ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η «θατσερική λύση» που εφαρμόστηκε μετά το Χέιζελ, είχε αποτέλεσμα μόνο στο αυστηρά εμπορικό κομμάτι του ποδοσφαίρου και όχι στην καταστολή της βίας, η οποία στην Αγγλία είναι παρούσα, με βαθύτατες ρίζες και πολλές κοινωνικές διαστάσεις.

Για το τραγικό περιστατικό της Νέας Φιλαδέλφειας που κατέληξε στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «υπηρεσιακή αστοχία της ΕΛΑΣ», αρνούμενος κατά το συνήθειό του, οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back