Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μεταμορφώνουν τις σβάστικες σε αξιολάτρευτα ζώα (video)

Εικόνα του άρθρου Μεταμορφώνουν τις σβάστικες σε αξιολάτρευτα ζώα (video)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2016, 20:41
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο πόλεμος του Ίμπο Ομάρι ενάντια στις σβάστικες ξεκίνησε όταν ένας άντρα μπήκε στο χρωματοπωλείο του και ζήτησε μερικά σπρέι βαψίματος. Ο άντρας έπαιζε με τον γιο του σε ένα γειτονικό παιδότοπο όταν παρατήρησε μια γιγάντια σημαία των Ναζί σε παρακείμενο τοίχο. Ο άντρας ήθελε να βάψει τη σημαία, αλλά ο Ομάρι τον απέτρεψε. 


«Του είπαμε ότι θα το φροντίζαμε. Μην σπαταλάς χρήματα και μην λερώνεις τα χέρια σου. Έτσι πήγαμε εκεί και κάναμε κάτι όμορφο».

Μέσα σε λίγα λεπτά ο Ομάρι με τη βοήθεια ενός άλλου καλλιτέχνη μεταμόρφωσαν τη τεράστια σημαία σε ένα σκίτσο κουνουπιού.

Δεν πέρασε πολύς καιρός όταν ένας άλλος φίλος του Ομάρι, τού υπέδειξε μια άλλη σβάστικα σε τοίχο του Βερολίνου και του πρότεινε να κάτι το ίδιο με τη σημαία.

Έτσι ξεκίνησε τη δραστηριότητά της η «Paintback», με μια καμπάνια να αλλάξει τα νεο-ναζί γκράφιτι σε παιχνιδιάρικες εικόνες. Τους τελευταίους μήνες ο Ομάρι μαζί με 11 άλλα μέλη της ομάδας έχουν μεταμορφώσει περίπου 50 σβάστικες σε μια ποικιλία ιδιότροπων σχεδίων όπως κουνέλια, κουκουβάγιες ακόμα και κύβους του Ρούμπικ. Η εκστρατεία ξεκίνησε από το Βερολίνο, αλλά χάρη στην εκμετάλλευση των κοινωνικών δικτύων έχει απλωθεί και σε άλλες γερμανικές πόλεις.

Η ιδέα, σύμφωνα με τον Ομάρι, είναι να ενθαρρύνουν τους νέους να διεκδικήσουν όσο περισσότερο αστικό χώρο που είναι κατειλημμένος από τα ναζιστικά σύμβολα.

Μέσα από τα εργαστήρια γκράφιτι που πραγματοποιούνται από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Die kulturellen Erben e.V. («Η Πολιτιστική Κληρονομιά»), ο Ομάρι και τα υπόλοιπα μέλη διδάσκουν στα παιδιά και σε άλλους αρχάριους καλλιτέχνες τον τρόπο να αλλάξεις τις σβάστικες.

Ο Ομάρι (γιος από Λίβυο πατέρα και Τουρκάλα μητέρα, εγκατέλειψε την Βηρυτό στα τέλη της δεκαετίας του ’70, μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε και έφτασε με τους γονείς στη Γερμανία ως πρόσφυγες), λέει ότι το νεο-ναζιστικό συναίσθημα έχει διαποτίσει το αστικό τοπίο. Μαζί με τα μέλη της ομάδας του ξόδεψαν πολλές εβδομάδες πλένοντας σβάστικες στα πάρκα. Ένα βίντεο μικρής διάρκειας έγινε viral στη Γερμανία και γρήγορα και άλλοι άνθρωποι άρχισαν να αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εικόνες με τις δικές τους μεταμορφώσεις της σβάστικας κάτω από το χάσταγκ #Paintback.


ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ… ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 

Ακροδεξιές οργανώσεις αυξάνουν την παρουσία τους στη Γερμανία μετά την εισροή δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. 

Τα εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα έχουν αυξηθεί πάνω από 40% στη χώρα το 2015 σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ έχουν ενταθεί οι προσπάθειες των αρχών να πατάξουν την αντιμεταναστευτική ρητορική μίσους.

Αύξηση παρουσιάζουν και οι συναυλίες ακροδεξιών οργανώσεων στη Γερμανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt το πρώτο μισό του 2016, έχουν ήδη γίνει 98 ακροδεξιές ροκ συναυλίες, μουσικά απογεύματα και κομματικές εκδηλώσεις με την εμφάνιση μουσικών της ακροδεξιάς πολιτικής σκηνής.

Μολονότι προσωρινά, τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2016 καταδεικνύουν ότι διατηρείται αυξητική ή σταθερή τάση στις ακροδεξιές μουσικές εκδηλώσεις στη Γερμανία, την οποία είχε διαπιστώσει από τον Ιούνιο σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ακροδεξιές μουσικές εκδηλώσεις την περασμένη χρονιά ήταν συνολικά 199. Τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ακόμα ελλιπή, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να εικάσει ότι η περαιτέρω αύξησή τους είναι βέβαιη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3