Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αθλητικά γκράφιτι: έρχονται μέτρα (και χώροι)

Εικόνα του άρθρου Αθλητικά γκράφιτι: έρχονται μέτρα (και χώροι)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2017, 15:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καθώς έγινε πολλή συζήτηση για τα γκράφιτι του ΠΑΣ και αν αυτά είναι ή όχι ρύπανση, ο Δήμος κάλεσε μια σύσκεψη με τον ΠΑΣ Γιάννινα και το ΠΕΑΚΙ, για να βρεθεί μια μέση λύση. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣ Μπάμπης Καρβέλης και ο εκπρόσωπος της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ Βλάσης Παπαχρήστος.

Εν συντομία, αποφασίστηκαν τα εξής:

●    Το Π.Ε.Α.Κ.Ι. να επιτρέψει σε φίλους και οπαδούς του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ να εκφράσουν οργανωμένα, με εικαστικό ύφος, την αγάπη για την ομάδα τους σε μία καθορισμένη επιφάνεια του Εθνικού Σταδίου Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες» που θα τους παραχωρηθεί.

●    Ο Δήμος Ιωαννιτών να δώσει την άδεια για καλλιτεχνική παρέμβαση σε κάποιο σημείο που θα υποδειχθεί κατόπιν σχετικής πρότασης, υπό την προϋπόθεση ότι αρμόζει στο ρυθμό και την αισθητική της πόλης  (π.χ. σε μία περίφραξη κτιρίου του).

●    Η Π.Α.Ε. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 να αναλάβει εθελοντική πρωτοβουλία μαζί με τους φίλους και οπαδούς της ομάδας για τον καθαρισμό πινακίδων πληροφόρησης του κοινού από αυτοκόλλητα και γκράφιτι, που βρίσκονται στην παραλίμνια ζώνη και κατά μήκος προς το κέντρο της πόλης.

Στη σύσκεψη (όπου δεν συμμετείχαν οργανωμένοι φίλαθλοι, με τους οποίους υπήρξε η «τριβή» το προηγούμενο διάστημα), ο κ. Γκόλας τόνισε ότι ο Δήμος «προσεγγίζει με θετικό βλέμμα τα εικαστικά έργα που ομορφαίνουν την πόλη και τη διατηρούν καθαρή, είτε αυτά δημιουργούνται με την τεχνοτροπία του γκράφιτι, είτε με άλλα μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης, σύγχρονης ή παραδοσιακής». Πρόσθεσε όμως ότι «το φαινόμενο των βανδαλισμών από γκράφιτι και αυτοκόλλητα δεν αποτελεί δημιουργική έκφραση, τόνισε. Αντίθετα, υποβαθμίζει το αστικό περιβάλλον, επιδεινώνει την καθημερινότητα των κατοίκων στην πόλη και πλήττει τον τουρισμό». Ο κ. Γκόλας κατέληξε λέγοντας ότι «δήμος Ιωαννιτών θα συνεργαστεί με τους ενεργούς πολίτες που θέλουν να διατηρηθεί η πόλη καθαρή και θα τους παράσχει την κατάλληλη υποστήριξη σε ενημέρωση και εξοπλιστικό υλικό».  

Συμπλήρωσε ότι προβλέπονται πρόστιμα για τις παραβάσεις και ότι πρέπει, «να αναπτυχθεί μία σύγχρονη συλλογική κουλτούρα για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης και την προστασία του δημόσιου χώρου. Για να παραμείνουν τα Γιάννενα μία καθαρή και όμορφη πόλη, με τη συνεργασία όλων των φορέων και των ενεργών πολιτών». Ο κ. Παπαχρήστος τόνισε τη σημασία του δημόσιου αθλητικού χώρου και την ιστορική του σύνδεση στην πόλη με το φίλαθλο και οπαδικό κίνημα. «Με διάλογο και σεβασμό στις διαφορετικές κουλτούρες, το ΠΕΑΚΙ συμμετέχει σε μια ενέργεια που στόχο έχει να διευκολύνει φιλάθλους και οπαδούς να «ζωγραφίσουν» συγκεκριμένους χώρους των ‘Ζωσιμάδων’, να οικειοποιηθούν το δημόσιο χώρο ώστε να μπορούν και στη συνέχεια να τον προστατέψουν. Το γκράφιτι ως τρόπος έκφρασης είναι κάτι παραπάνω από αποδεκτό στις δημόσιες εγκαταστάσεις όταν αυτό γίνεται στα πλαίσια ενός ενιαίου σχεδιασμού» τόνισε μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε ακόμα ότι το παράδειγμα της χωροθετημένης  τοποθέτησης αφισών στις εγκαταστάσεις του πρώην ΕΑΝΚΙ έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Σύμφωνα με τον Δήμο Ιωαννιτών, «κατά την εκτίμηση των συμμετεχόντων στη συνάντηση, με την προωθούμενη καμπάνια για τη βελτίωση της εικόνας στην πόλη, θα αναδειχθούν οι καλές πρακτικές, θα ενισχυθεί το αίσθημα συλλογικής δράσης για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων και τη σκυτάλη της εθελοντικής παρέμβασης θα πάρουν στη συνέχεια φίλοι και οπαδοί άλλων αθλητικών ομάδων».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back