ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μεταφορά υποσταθμού, η… επιστροφή

Εικόνα του άρθρου Μεταφορά υποσταθμού, η… επιστροφή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2020, 13:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης ζητάει πάλι  την απομάκρυνση του υποσταθμού της ΔΕΗ από το σχολείο, με το οποίο γειτνιάζει.

Πρόκειται για μια υπόθεση δεκαετίας και πλέον, για την οποία έχει κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία, ωστόσο η ΔΕΗ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο ως ιδιαίτερα κοστοβόρο.

Ο Δήμος Ζίτσας παλιότερα, έχει πάρει απόφαση για μεταφορά ή σε εναλλακτική περίπτωση, κατασκευή άλλου σχολείου με χρηματοδότηση της ΔΕΗ.

Τώρα, ο κ. Καλογιάννης καταθέτει σχετική ερώτηση στη Βουλή, μετά από συνεργασία που είχε με το δήμαρχο Ζίτσας, Μιχάλη Πλιάκο.

Ο κ. Καλογιάννης είχε προσπαθήσει να στηρίξει το αίτημα, το 2011, χωρίς επιτυχία, καθώς η ΔΕΗ απέρριπτε την περίπτωση.

Σημειώνει επίσης ότι «κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υποσταθμού, το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε επιστρέψει στη ΔΕΗ, ως απαράδεκτο, τον φάκελο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεών του, καθώς στο Ρυθμιστικό Σχέδιο και πρόγραμμα προστασίας περιβάλλοντος Ιωαννίνων, προτείνεται η απομάκρυνση του υποσταθμού και η χωροθέτησή του σε νέα θέση, μη γειτνιάζουσα με οικιστικούς υποδοχείς».

Τονίζει επίσης ότι «, εάν είχε θεσμοθετηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, στο οποίο ρητώς προβλέπαμε την απομάκρυνση του υποσταθμού, θα είχε λυθεί το θέμα, καθώς αυτός δεν ήταν, τότε, περιβαλλοντικά αδειοδοτημένος».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2011 η ΔΕΗ είχε χαρακτηρίσει «ανέφικτη» τη μεταφορά και το υπουργείο είχε επικαλεστεί μετρήσεις ακτινοβολίας εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

Τώρα, ο κ. Καλογιάννης αναφέρει ότι ενημέρωσε τον υπουργό Περιβάλλοντος και θα ενημερώσει για τις απαντήσεις που θα λάβει.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back