ΗΠΕΙΡΟΣ

Μετά τις μάσκες, οι στολές…

Εικόνα του άρθρου Μετά τις μάσκες, οι στολές…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2020, 01:12
ΗΠΕΙΡΟΣ

Οι ενέργειες και οι κινήσεις του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Γιάννη Καρβέλη προκαλούν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη, με τις προμήθειες υγειονομικού υλικού που επιχείρησε ή που κάνει. Μετά την υπόθεση με τις μάσκες –έναντι 20 ευρώ τη μία- (η σύμβαση ακυρώθηκε λόγω αδυναμίας της εταιρίας να προμηθεύσει τις 75.500 μάσκες), στο προσκήνιο βρίσκεται αυτή τη φορά η προμήθεια 3.800 στολών για το υγειονομικό προσωπικό έναντι 18,6 ευρώ η μία.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είναι ιδιαίτερα καταγγελτικός, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης μιλάει για «υπερκοστολόγηση υλικών προστασίας» εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει δε τις εν λόγω προμήθειες με στέλεχος της ΟΝΝΕΔ. Από την πλευρά του, ο διοικητής κ. Καρβέλης δίνει τη δική του απάντηση με ανακοίνωση που απέστειλε σε πατρινά μέσα ενημέρωσης (όχι στα γιαννιώτικα, ή τουλάχιστον όχι σε όλα, παρότι η 6η ΥΠΕ έχει στην αρμοδιότητά της υγειονομικές μονάδες όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων), υποστηρίζοντας ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και ότι θα πάει στον εισαγγελέα.

Για το ιστορικό της υπόθεσης, στις 12 Μαρτίου, η 6η ΥΠΕ πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης με έρευνα αγοράς μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Υγείας) για την επείγουσα προμήθεια 3.800 στολών.

Στις 17 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, έγινε ο διαγωνισμός, με την εταιρία Eurosup Medicals να είναι η μοναδική που κατέθεσε προσφορά. Η ανάρτηση στη «Διαύγεια» της απόφασης για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έγινε… μισή ώρα μετά, στις 11.30 το πρωί της 17ης Μαρτίου. Σύμφωνα με την 6η ΥΠΕ, η πρόσκληση είχε αναρτηθεί στην πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας στις 12 Μαρτίου. Στις 2 Απριλίου, η 6η ΥΠΕ υπέγραψε τη σύμβαση με την Eurosup. Μόνο που, σύμφωνα με την πρόσκληση, η παράδοση των ειδών θα έπρεπε να γίνει στις 31 Μαρτίου (δείτε την πρόσκληση εδώ)! Η σύμβαση δηλαδή υπογράφηκε δύο μέρες μετά την υποχρέωση της εταιρίας να παραδώσει τις στολές. 

Στις 28 Απριλίου η εταιρία ζήτησε παράταση μέχρι τις 15 Μαΐου για να παραδώσει το υλικό επικαλούμενη τις έκτακτες και δύσκολες συνθήκες εργασιών που προκύπτουν από την Covid-19. Δύο μέρες μετά, η 6η ΥΠΕ έκανε αποδεκτό το αίτημα της εταιρίας. Κι έτσι ένα υλικό που ήταν επείγον και έπρεπε να παραδοθεί στα τέλη Μαρτίου στις υγειονομικές μονάδες, έπαψε να είναι τόσο επείγον…

O ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος κ. Χαρίτση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο «διπλάσιο κόστος των στολών» της 6ης ΥΠΕ σε σύγκριση με άλλες ΥΠΕ, ενώ καταγγέλλει την εκ των υστέρων ανάρτηση  της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη «Διαύγεια» και ζητά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να «δώσει εξηγήσεις για αυτή τη δυσώδη υπόθεση».

Ο κ. Καρβέλης, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι όλα έγιναν νόμιμα και ότι υπήρξε και ενημέρωση μέσω email του συνόλου των εταιρειών (17 στον αριθμό) που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο προμήθειας υλικού. Όπως αναφέρει, μία εταιρεία απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας πως δεν διαθέτει το συγκεκριμένο υλικό, μία εταιρεία προσκόμισε προσφορά και οι υπόλοιπες δεν ανταποκρίθηκαν.

Τι απαντά για το κόστος της στολής; «Η όποια επιχείρηση σύγκρισης των τιμών της συγκεκριμένης προμήθειας με εκείνες άλλων διαγωνισμών δημοσίων φορέων θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τόσο τον τύπο του υλικού της προμήθειας που έγινε, αλλά και τις τιμές που τελικά ‘κλείδωσαν’ και οι οποίες σε ανάλογες περιπτώσεις υπερέβαιναν ή ήταν σχετικά ίδιες με εκείνες του συγκεκριμένου διαγωνισμού». Και κλείνει την ανακοίνωσή του (η οποία βγήκε την Κυριακή) ότι η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ «αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να καταθέσει τον φάκελο με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης στον εισαγγελέα…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back