ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το λάθος, οι μάσκες και το δημοτικό συμβούλιο

Εικόνα του άρθρου Το λάθος, οι μάσκες και το δημοτικό συμβούλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/09/2020, 02:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι τεράστιες και μη χρηστικές μάσκες, που μοιράστηκαν σε σχολεία της Ελλάδας, όπως και σε αυτά των Ιωαννίνων, ήταν το θέμα της ημέρας στα social media. Ευφάνταστες και μη ατάκες, όπως και φωτογραφίες με τις… full face πάνινες μάσκες, πλημμύρισαν το facebook, το twitter κ.λπ.

Όμως, η όλη υπόθεση έχει και τις πολύ σοβαρές διαστάσεις της. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, με ανακοίνωσή της, επιχειρεί να εξηγήσει τα όσα συνέβησαν με τις μάσκες που «διανεμήθηκαν σε κάποιες σχολικές μονάδες της επικράτειας» όπως υπογραμμίζει.

Καταρχάς, επισημαίνει ότι οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. «Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών» τονίζει και αναφέρει ότι «η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου»! Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας αποδίδει δηλαδή την όλη ιστορία σε ένα λάθος… διατύπωσης.

Οι σωστές… προδιαγραφές πήραν τον δρόμο προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια, να έχουν το σωστό μέγεθος. Η ΚΕΔΕ ήταν αυτή που είχε αναλάβει την προμήθεια των μασκών σε αυτή τη φάση. Και μέσω του κάθε Δήμου έγινε η διανομή στα σχολεία.

Ο Δήμος Ιωαννιτών παρέλαβε τις ακατάλληλες μάσκες το Σάββατο, και τις μοίρασε στους διευθυντές των σχολείων.

Η υπόθεση της μάσκας συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αν και είναι πολύ αμφίβολο κατά πόσο όλοι μιλούσαν για το ίδιο ζήτημα. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας ήταν αυτός που έκανε μια μικρή αναφορά για «ακατάλληλες μάσκες». 

O δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ έδωσε τη δική του απάντηση αλλά μέσα… σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Αφού είπε καταρχάς ότι ο κ. Μπέγκας μεταφέρει την άποψή του, υποστήριξε ότι οι μάσκες ήρθαν «με το μη ορθόδοξο τρόπο». Και τι εννοούσε με αυτό; Όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση, ο κ. Ελισάφ εννοούσε την απόφαση της πολιτείας, γενικότερα, να στείλει μάσκες. «Το ορθό είναι [η πολιτεία] να ορίσει τα πρότυπα και ο κάθε γονιός να κανονίσει τα του οίκου του. Επειδή όμως υπάρχει η σπέκουλα συμπολίτευση-αντιπολίτευση, που δεν θα έπρεπε να υπάρχει, αποφάσισαν να στείλουν μάσκες» τόνισε.

Εντέλει διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια μασκών! Και πρόσθεσε ότι ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λώλης, ως υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία, προμηθεύτηκε 1000 απλές μάσκες, ως εφεδρικές…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back