Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά τη «Μπανάνα»

Εικόνα του άρθρου Μετά τη «Μπανάνα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2022, 15:15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσο εμβληματικό και τρομερό από πολλές απόψεις να ήταν το πρώτο άλμπουμ των Velvet Underground, η «Μπανάνα», όπως έμεινε στην ιστορία λόγω του εξώφυλλου που εμπνεύστηκε ο Άντι Γουόρχολ, οι VU δεν ήταν η «Μπανάνα». Ήταν πολύ περισσότερο το White Light/White Heat.

Περίπου 9 μήνες μετά το πρώτο άλμπουμ και ενώ αυτό είχε πάει άπατο (και όμως…), οι VU απέλυσαν τον Γουόρχολ και τη Νίκο, έστω και αν ο πρώτος παρέμεινε στον κύκλο της μπάντας και ξαναεμπνεύστηκε εξώφυλλο, έστω και αφανώς.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Στη θέση του Γουόρχολ πήραν τον Τομ Γουίλσον, μια ιδιοφυία της παραγωγής, που μεταξύ άλλων έβαλε τη σφραγίδα του σε δίσκους των Ντίλαν, Animal, Sun Ra, Mothers of Invention και υπάρχει και μια φωτογραφία του κατά την ηχογράφηση του Like a Rolling Stone.

Το αποτέλεσμα ήταν  ακόμα πιο καινοτόμο από τον πρώτο δίσκο. Για την ακρίβεια, ήταν καλύτερο, παρότι του έλειπαν οι αναγνωρίσιμες επιτυχίες, παρότι αυτές δεν κατάφεραν να το κατατάξουν τότε, στους σχετικούς πίνακες.

Ούτε το White Light/White Heat πήγε καλά όμως. Δεν κατάφερε να μπει σε πίνακες επιτυχιών, δεν πούλησε και γενικώς, δεν λειτούργησε συνεκτικά στο εσωτερικό αυτής της απίθανης μπάντας. Έμελλε να είναι το τελευταίο άλμπουμ με τον Τζον Κέιλ, την «ψυχή» των καινοτομιών, μαζί με τη Μο Τάκερ. Η δε θεματολογία του ήταν όντως underground: drugs, drags, κ.α.

Κάθε κομμάτι του White Light/White Heat μοιάζει να έρχεται από -αλλά και να εισάγει- ένα ξεχωριστό είδος: free jazz, γκαράζ, αλλά και proto-punk, electro απόπειρες, ακόμα και heavy ήχους που τότε ακόμα τριγύριζαν στο Ντιτρόιτ.

Το δε εξώφυλλο, απεικονίζει το τατουάζ του Τζο Σπένσερ, πρωταγωνιστή της ταινίας του Γουόρχολ Bike Boy.

54 χρόνια μετά, οι VU επιβιώνουν δια των Τάκερ και Κέιλ και δίσκων όπως το White Light/White Heat, ενός ήχου που στοίχειωσε χιλιάδες ανθρώπους που ασχολήθηκαν με τη μουσική.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back