Ισραήλ και παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις υπό την ηγεσία του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, εμπλέκονται από τις 10 Μαΐου σε μια στρατιωτική κλιμάκωση άνευ προηγουμένου μετά το καλοκαίρι του 2014.
Ακολουθεί ένα χρονικό της ανάφλεξης, μετά από εννέα μέρες εχθροπραξιών.
Αρχή της σύγκρουσης
Το απόγευμα της Δευτέρας 10ης Μαΐου, η Χαμάς εκτοξεύει πολλές ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος τη Λωρίδα της Γάζας, έναν παλαιστινιακό θύλακα υπό ισραηλινό αποκλεισμό, σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστινίους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τον κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ παλαιστινιακό τομέα της πόλης.
Οι επιθέσεις με ρουκέτες άρχισαν έπειτα από τέσσερις μέρες συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι συγκρούσεις, με φόντο την απειλή εκδίωξης παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους προς όφελος Εβραίων εποίκων στη συνοικία Σέιχ Τζάρα, είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 900 Παλαιστίνιοι να τραυματιστούν.
Ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει θανατηφόρες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα. Η Χαμάς ξεπέρασε «μια κόκκινη γραμμή», δηλώνει εκείνο το βράδυ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Την επομένη, 11η Μαΐου, η Χαμάς εκτοξεύει καταιγισμό ρουκετών προς το Τελ Αβίβ μετά την καταστροφή στη Γάζα ενός κτιρίου στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία ηγετικών στελεχών του κινήματος.
Ταραχές σε «μικτές» πόλεις του Ισραήλ
Παράλληλα την ίδια μέρα, Τρίτη 11η Μαΐου, «μικτές» ισραηλινές πόλεις, όπου ζουν Ισραηλινοί Εβραίοι και Άραβες, βιώνουν μια έκρηξη βίας.
Οι Ισραηλινοί Άραβες, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ, είναι Παλαιστίνιοι που παρέμειναν στη γη τους όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948.
Στην πόλη Λοντ, κοντά στο Τελ Αβίβ, κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφότου η αστυνομία αναφέρει «ταραχές» μετά τον βίαιο θάνατο ενός Ισραηλινού Άραβα.
Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις μέσων ενημέρωσης
Την Πέμπτη 13 Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός συγκεντρώνει άρματα μάχης κατά μήκος του τείχους που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ.
Την επόμενη μέρα, οι εχθροπραξίες εξαπλώνονται στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.
Σάββατο 15 του μήνα, ένα κτίριο στην πόλη της Γάζας που στεγάζει γραφεία του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου Al-Jazeera και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP) που μόλις είχε εκκενωθεί μετά από ειδοποίηση, ισοπεδώνεται από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.
Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» ζητά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τον βομβαρδισμό του κτιρίου ως πιθανό έγκλημα πολέμου. Σύμφωνα με την οργάνωση, «την περασμένη εβδομάδα, οι εγκαταστάσεις 23 τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης καταστράφηκαν από στοχευμένες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις».
Κυριακή 16 Μαΐου: Η πιο φονική μέρα στη Γάζα
Κυριακή 16 Μαΐου, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκοτώνουν 42 Παλαιστίνιους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 8 παιδιών. Ο βαρύτερος απολογισμός νεκρών μέσα σε μία μέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει ότι εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον της οικίας του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Γιαχία Σίνουαρ.
Το ίδιο απόγευμα, Ισραηλινοί αστυνομικοί και αρκετοί ακόμη τραυματίζονται αφού παρασύρθηκαν από ένα όχημα, σε μια επίθεση εναντίον ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στη συνοικία Σέιχ Τζάρα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ισραηλινή αεροπορία εξαπολύει δεκάδες αεροπορικά πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα.
Γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός
Χθες Δευτέρα 18 του μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκφράζει τη στήριξή του σε μια «κατάπαυση του πυρός» για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των μαχών, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Νετανιάχου.
Πολυάριθμες συγκεντρώσεις στη Δυτική Όχθη, σε μια ημέρα γενικής απεργίας και «διαδηλώσεων οργής», αμαυρώνονται από συγκρούσεις με τον στρατό. Από τις 10 Μαΐου, 24 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Η Γαλλία προτείνει ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, το οποίο ζητά κατάπαυση του πυρός.
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Ο Μπάιντεν ζητά μια «αποκλιμάκωση» από σήμερα Τετάρτη
Σήμερα νωρίς το μεσημέρι 19 Μαΐου, ένας ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δηλώνει ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο «εκεχειρίας»,, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι το εβραϊκό κράτος «προετοιμάζεται για πολλές ημέρες» στρατιωτικών επιχειρήσεων και εξετάζει αν η επίθεσή του «πέτυχε τους στόχους της».
Ο Νετανιάχου δεν αποκλείει «να τελειώσει» με τους ισλαμιστές της Χαμάς, εάν αποτύχει η «αποτροπή».
Από την αμερικανική πλευρά, ο πρόεδρος Μπάιντεν σκληραίνει τον τόνο του, ζητώντας «μια σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα».
Στα Ηνωμένα Έθνη, η αμερικανική αντιπροσωπεία απορρίπτει το γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος για κατάπαυση του πυρός, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν θα στηρίξουν ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης».
Ο ισραηλινός στρατός απαντά σε νέες εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο.
Από τις 10 Μαΐου, τουλάχιστον 219 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 63 παιδιών, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας. Στο Ισραήλ, οι ρουκέτες από τη Γάζα έχουν αφήσει 12 ανθρώπους νεκρούς, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.
Τελευταία ενημέρωση
Επτά Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας ανάπηρος άνδρας, η έγκυος σύζυγός του και η τρίχρονη κόρη τους, έχασαν τη ζωή τους σήμερα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και ένας ακόμη άνθρωπος υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας.
Μετά τον τελευταίο απολογισμό, ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα από την έναρξη της σύγκρουσης στις 10 Μαΐου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων αυξήθηκε σε 227, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Anadolu