Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Μένουμε σπίτι», και τι κάνουμε;

Εικόνα του άρθρου «Μένουμε σπίτι», και τι κάνουμε;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2020, 22:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κατ’ οίκον περιορισμός λοιπόν, και ο «Τύπος Ιωαννίνων», πέραν της παραδοσιακής και σταθερής αξίας ενός βιβλίου (διαβάστε προτάσεις για βιβλία εδώ), καταγράφει κάποιες από τις επιλογές που υπάρχουν μέσω τεχνολογίας τόσο για μεγάλους όσο και για μικρούς. Από τις επιλογές, απουσιάζουν τα περί μαγειρικής, τα οποία φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλή έτσι κι αλλιώς. 

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Σινεμά στο σπίτι σας: Μέσω της webtv της ΕΡΤ, μπορείτε να δείτε ενδιαφέρουσες ταινίες όπως «Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ» του Κεν Λόουτς, «Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο» του Στίβεν Τσμπόσκι και «The Tale» της Τζένιφερ Φοξ. Ο σύνδεσμος εδώ.

Ανοιχτή Βιβλιοθήκη: Στην Ανοιχτή Βιβλιοθήκη (openbook.gr) μπορείτε να βρείτε τα πάντα: από παιδική λογοτεχνία μέχρι παγκόσμια λογοτεχνία. Υπάρχει ακόμη και η επιλογή να ακούσετε ένα βιβλίο, όπως τα «Μυστικά του Βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα ή τη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (ο σύνδεσμος εδώ ).

Εναλλακτικά, υπάρχει και το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, όπου μπορείτε να επιλέξετε on line και δωρεάν ένα ή παραπάνω από τα χιλιάδες βιβλία. Απαιτείται εγγραφή ως πιστοποιημένος χρήστης.

Επίσης, αν θέλετε επιλογή από και από ξενόγλωσσα βιβλία, δείτε το Project Gutenberg που διαθέτει ελεύθερα πάνω από 60.000 βιβλία.

Θέατρο: Στο ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου, μπορείτε να βρείτε παιδικές παραστάσεις όπως «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» της Μαριάννας Τόλη ή «Ομήρου Οδύσσεια» της Κάρμεν Ρουγγέρη. Ο σύνδεσμος εδώ.

Εκπαίδευση: Πώς πετάνε τα αεροπλάνα, γιατί έχουμε δίσεκτα έτη, τι είναι ο ήχος, πώς επιπλέουν τα πλοία; Σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα δίνει απαντήσεις η «Καθημερινή Φυσική», δημιούργημα του γιαννιώτη καθηγητή φυσικής Στέφανου Βαμβάκου. Υπάρχει μάλιστα και κανάλι στο youtube (σύνδεσμος εδώ). Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές διαδικτυακό πρότζεκτ που εξηγεί φυσικά φαινόμενα με απλά λόγια, και το οποίο είναι βασισμένο στην αντίληψη της διαμοίρασης της γνώσης. Για μεγάλους και μικρούς.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες μάθησης και εκπαίδευσης που συνήθως είναι συνδρομητικές αλλά τις ημέρες αυτές του κοροναϊού «ανοίγουν» και παρέχουν για ένα διάστημα δωρεάν υπηρεσίες. Μια τέτοια πλατφόρμα είναι η brainy.gr που απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back