Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 13-03-2020, 15:15
ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης» προτείνει 25 τίτλους βιβλίων για όλες τις ηλικίες, τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις. Διαβάστε παρακάτω, τι μπορείτε να... διαβάσετε, με προτάσεις για παιδική-εφηβική βιβλιοθήκη, δοκίμια και λογοτεχνία.

Κάνοντας «κλικ» στον τίτλο του βιβλίου, μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες.


Παιδικά- εφηβικά:

Ο ρυθμός της βροχής (G. Baker-Smith- Ίκαρος)

Ένα υπέρχο εικονογραφημένο βιβλίο για τον αέναο κύκλο του νερού και τις δυνάμεις της φύσης που στηρίζουν και προστατεύουν τη ζωή στον πλανήτη, από τον βραβευμένο με Greenway medal δημιουργό, Grahame Baker-Smith.

 Η τύχη του Φάουστο (Ο. Jeffers-Ίκαρος)

Ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2019 σύμφωνα με το περιοδικό Time

Τα πάντα για τα συναισθήματα (Ψυχογιός)

Τι νιώθεις σήµερα; Με αυτό τον οδηγό, τα παιδιά θα εξερευνήσουν τα διαφορετικά συναισθήµατα που µπορεί να νιώθουν και θα µάθουν  να απαντούν µε ειλικρίνεια και σαφήνεια σε αυτή την τόσο σηµαντική ερώτηση.

Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας (Τ. Μάρσαλ-Διόπτρα)

Ανακάλυψε την ιστορία και τον πολιτισμό του κόσμου. Η εικονογραφημένη έκδοση για παιδιά του διεθνούς best seller του Τιμ Μάρσαλ.

Αυτό δεν είναι ενα βιβλίο για το σεξ (Τσουσίτα, Καστανιώτης)

Το σεξ είναι σαν το δίπλωμα οδήγησης. Πρέπει να μάθεις την θεωρία, πριν αρχίσεις την πράξη. Ένας ειλικρινής και διασκεδαστικός οδηγός, χωρίς λογοκρισία.

Το χάος που δημιουργήσαμε (Μ. Lord-Άγκυρα)

Ακολουθήστε τέσσερα παιδιά σε μια μικρή βάρκα καθώς ανακαλύπτουν το μέγεθος του χάους που δημιουργήσαμε.

Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους (G. Mazzariol-Πατάκης)

Χρειάστηκαν δώδεκα χρόνια µέχρι να καταφέρει ο Τζάκοµο να δει στ’ αλήθεια ποιος είναι ο αδερφός του, να µπει στον κόσµο του. Και να τον αφήσει να του αλλάξει τη ζωή.

Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου (K. Bradley-Brubaker-Παπαδόπουλος)

Η δεκάχρονη Έιντα, ξεπερνώντας τις κακουχίες της καθημερινής της ζωής, δραπετεύει με τον αδερφό της στη βρετανική επαρχία. Εκεί ξεκινάει μια νέα ζωή μαθαίνοντας το αυτονόητο: πως έχει ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της.

Μπανταουί (Μ. Αλτράντ-Καλέντης)

Βασισμένο στη ζωή του ιδρυτή του Ομίλου Αλτράντ, Μοχέντ Αλτράντ, ο οποίος γεννήθηκε σε μια σκηνή Βεδουίνων, το βιβλίο Μπανταουί-Ένα παιδί από την έρημο (Badawi) τιμήθηκε το 2003 με το βραβείο Plum’Adely και προτείνεται ως ανάγνωσμα στα σχολεία της Γαλλίας και της Αγγλίας.

Αγαπητέ Έβαν Χάνσεν (Β. Έμμικ-Πατάκης)

Ο Έβαν Χάνσεν γράφει εμψυχωτικά γράμματα στον εαυτό του μετά από προτροπή του ψυχολόγου του Δόκτωρ Σέρμαν, προκειμένου να χτίσει την αυτοπεποίθησή του, να μην είναι σκληρός με τον εαυτό του και να εκφράζει τα συναισθήματά του.

Κάπου λάμπει ακόμα ο ήλιος (Τ. Hasak-Lowy Παπαδόπουλος)

Ο Μίχαελ «Μίσα» Γκρούενμπαουμ ζούσε μια ανέμελη παιδική ηλικία, με παιχνίδια και βόλτες στην Πράγα μαζί με τον αγαπημένο του πατέρα.

Τσιπί, μια ιστορία απο τα θρανία (Μ. Λόντι-Καλέντης)

Η ιστορία του Τσιπί, του περίεργου και γενναίου σπουργίτη που ανακαλύπτει τον κόσμο, είναι μια ιστορία που συνοδεύει πάνω από πενήντα χρόνια γενιές μικρών παιδιών.

Μείνε εκεί που είσαι και μετά φύγε (Τζ. Μπόιν-Ψυχογιός)

Την ημέρα που ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο πατέρας του Άλφι ορκίστηκε ότι δε θα πήγαινε στο μέτωπο - αλλά την αμέσως επόμενη μέρα έσπασε τον όρκο του.

Η απόσταση ανάμεσα σ εμένα και την κερασιά (Π.Περέτι-Ψυχογιός)

Σταματάω για να χαιρετήσω την κερασιά. Από τον δρόμο που διασχίζω κάθε πρωί μαζί με τον μπαμπά μπορώ να τη βλέπω από μακριά (λίγο μακριά).

Αρχαία Ρώμη (F. Burke-Διόπτρα)

Τα παιδιά ταξιδεύουν στο παρελθόν και αντλούν πληροφορίες για την ιστορία, την τέχνη και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της αρχαίας ΡώμηςΔοκίμια:

Η πολιτιστική ζωή στην Ευρώπη (Ζ. Ντιγκάστ, Gutenberg-Δαρδανός)

Κατά τα έτη 1880-1910 η πολιτιστική ζωή στις ευρωπαϊκές κοινωνίες άλλαξε ριζικά. Εμφανίστηκαν νέοι τρόποι διασκέδασης και κοινωνικοποίησης.

Κρίσεις της δημοκρατίας (Χ. Άρεντ-Επίκεντρο)

..Οι «σοφοί άνθρωποι» … πάντα ήσαν γέροντες, έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον κόσμο. Η σοφία τους, αποκτημένη κοντά στην αναχώρηση, δεν μπορεί να κυβερνήσει κόσμο εκτεθειμένο στη συνεχή επιθετικότητα της απειρίας και της «βλακείας» των νεόφερτων. 

Φοίνικες (Μ. Γούλμερ-Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης)

Ο Μαρκ Γούλμερ, αξιοποιώντας τα πορίσματα της πιο πρόσφατης ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας, παρουσιάζει μια νέα αποτίμηση αυτού του συναρπαστικού αλλά μυστηριώδους σημιτικού λαού.

Το τέλος της εβραϊκής νεοτερικότητας (Ε. Τραβέρσο-Εκδόσεις 21ου)

Η εβραϊκή νεοτερικότητα ξετυλίχτηκε μεταξύ Διαφωτισμού και Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσα στις ζυμώσεις που προετοίμασαν τη Χειραφέτηση και στο τραύμα που επέφερε η ναζιστική γενοκτονία.

Ο Αόρατος Λεβιάθαν (Κ. Τσουκαλάς-Πόλις)

Το βιβλίο αυτό αποπειράται να συνθέσει τις πολλαπλές και εν πολλοίς αντιφατικές συνιστώσες του τρέχοντος ιστορικού γίγνεσθαι.

Οθωμανικές αφηγήσεις για την ελληνική επανάσταση (Σ. Λάιου, Μ. Σαρηγιάννης-ΕΙΕ)

Στην έως τώρα ακαδημαϊκή συζήτηση για την Ελληνική Επανάσταση σε μεγάλο βαθμό απουσίαζε η οθωμανική πλευρά. Στο παρόν βιβλίο, η Σοφία Λαΐου και ο Μαρίνος Σαρηγιάννης παρουσιάζουν για πρώτη φορά με συστηματικό τρόπο την πρόσληψη της Επανάστασης από την οθωμανική πολιτική ελίτ.

Η μεγάλη περιπέτεια των μαθηματικών (L. Michael-Πατάκης)

Έστω κι αν ποτέ σας δεν καταλάβατε τίποτα από τα μαθηματικά, έστω κι αν κάποτε τα μισήσατε, το βιβλίο αυτό θα σας βοηθήσει να τους δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία. Και μάλλον θα εκπλαγείτε…

Ημικρανία (Ο. Sacks-Άγρα)

Η ημικρανία πλήττει μια σημαντική πληθυσμιακή μειονότητα, απαντά σε όλους τους πολιτισμούς και αναγνωρίζεται από τη χαραυγή της καταγεγραμμένης ιστορίας. Μπορεί για τον Ιούλιο Καίσαρα, τον απόστολο Παύλο, τον Kant και τον Freud να υπήρξε μια μάστιγα, ή μια αφορμή να σφυρηλατήσουν το χαρακτήρα τους, όμως για τα εκατομμύρια των ανωνύμων ανθρώπων που υποφέρουν κρυφά και σιωπηλά αποτελεί ένα καθημερινό δεδομένο.

Ιερουσαλήμ (Α.Β. Shay, G. Rosen-Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης)

Το βιβλίο επιχειρεί να καταγράψει, να συνθέσει και ν’ αναλύσει, σε ένα πλαίσιο αμείωτης και αδιάκοπης ρευστότητας, το λαβυρινθώδες πλέγμα των επιμέρους συμφερόντων, διεκδικήσεων, ισχυρισμών και προβληματισμών σχετικά με τον χώρο, τις γειτονιές και τις ανθρώπινες κοινότητες που συγκροτούν την Ιερουσαλήμ.

Γιατί πληγώνει ο έρωτας (Ε.Illouz-Εκδόσεις 21ου)

Γιατί πληγώνει ο έρωτας - τουλάχιστον κάποιες φορές; Τι είναι τόσο συναρπαστικό στην ιστορία χαρακτήρων όπως η Έμμα Μποβαρύ ή η Κάθριν και ο Χίθκλιφ, οι άτυχοι εραστές στα "Ανεμοδαρμένα ύψη" της Emily Bronte; Γιατί συμπάσχουμε με αυτούς τους ήρωες μέχρι σήμερα; Και, κυρίως, τι μας διακρίνει από αυτούς; Υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα στην ερωτική οδύνη που βίωναν οι άνδρες και οι γυναίκες την εποχή της Jane Austen και στον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε αυτόν τον πόνο σήμερα;


Λογοτεχνία:

Με ζέση (J. Augier-Πόλις)

Η Ζυστίν Ωζιέ, ακτιβίστρια και η ίδια σε διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανασυνθέτει το πορτρέτο της Ραζάν Ζαϊτούνε -μιας μοντέρνας γυναίκας με γαλάζια μάτια, που αγαπά τη σειρά Δόκτωρ Χάουζ, το ιταλικό φαγητό, τη Σιμόν ντε Μποβουάρ και το έργο της Βιρτζίνια Γουλφ- και ξετυλίγει το νήμα της πρόσφατης συριακής Ιστορίας.

Στον ίσκιο της πυρκαγιάς (Η. Le Corre- Εκδόσεις 21ου)

Στο Παρίσι, τις τελευταίες δέκα μέρες της Κομμούνας. Στους δρόμους της πόλης που βομβαρδίζεται ασταμάτητα, ανάμεσα στα οδοφράγματα που υψώνονται παντού, γυροφέρνει το κακό.

Σώσα (Ι. Bashevis-Singer Εκδόσεις 21ου)

Μια ιστορία αγάπης διαδραματίζεται στην εβραϊκή κοινότητα της Βαρσοβίας μέσα σε ένα κλίμα αγωνίας, καθώς ο Χίτλερ βρίσκεται προ των πυλών.

Μεφίστο (K. Mann-Έρμα)

Ο Χέντρικ Χέφγκεν, ένας πολύ ταλαντούχος και φιλόδοξος ηθοποιός του θεάτρου στη Γερμανία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, υπέρμαχος της ελευθερίας και των σοσιαλιστικών ιδεών, έχει έναν και μοναδικό στόχο: να διαπρέψει στα μεγάλα θέατρα της Γερμανίας, και ιδιαίτερα στη σκηνή του Βερολίνου.

Ο κόμης Μοντεχρίστος (2 τόμοι, Α. Dumas-Gutenberg, Δαρδανός)

Τη μέρα του γάμου του και λίγο αφότου έχει πάρει προαγωγή ο νεαρός ναυτικός Εδμόνδος Νταντές φυλακίζεται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.

Φράουλες (J. Roth-Άγρα)

Η Γαλικία που περιγράφει ο Γιόζεφ Ροτ σ' ετούτο το μακροσκελές μυθιστορηματικό σπάραγμα είναι η μυθική Γαλικία, στα ιστορικά σύνορα της παλαιάς ανατολικής επαρχίας της Αυστρο-Ουγγαρίας, που δεν έχει πάψει να τον στοιχειώνει από το Hotel Savoy (1924) και μετά.

Ταξιδεύοντας σε ξένη γη (D. Park- Gutenberg, Δαρδανός)

"Ένα μυθιστόρημα που ξεχειλίζει από μεγάλα συναισθήματα" (Daily Mail), που μιλά για την αγάπη, την απώλεια, τη μνήμη, την ενοχή και την εξιλέωση, για τη σχέση πατέρα και γιου, για μυστικά που χωρίζουν και για δεσμούς που παραμένουν άρρηκτοι.

Κάτι κρυφό μυστήριο (K. Μέρμηγκα-Μελάνι)

Στη γραμμική αφήγηση της ιστορίας μας, ανάμεσα στην Τουρκοκρατία και την Βαυαροκρατία, υπήρξε μια σύντομη στιγμή που δεν ονοματίστηκε ποτέ.

Σπίτι παιδιού (Κ. Συφιλτζόγλου-Αντίποδες)

Ο αφηγητής του βιβλίου επιστρέφει στο Σπίτι Παιδιού όπου μεγάλωσε, στην Πλατανιά Δράμας, αλλά και στα γύρω χωριά.

Είμαι όσα έχω ξεχάσει (Η. Μαγκλίνης-Μεταίχμιο)

Ένα μυθιστόρημα που δεν βασίζεται στη μυθοπλασία, μια αληθινή ιστορία για το πώς ένα συναισθηματικό τραύμα, τόσο σε προσωπικό όσο και συλλογικό επίπεδο, μπορεί να επηρεάσει ολόκληρες γενιές και για το πώς η ιστορία εισβάλλει στις προσωπικές και οικογενειακές διαδρομές αλλάζοντάς τες για πάντα.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα