Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Μέι: Ματαιώνει την αυριανή ψηφοφορία για το Brexit;

Εικόνα του άρθρου Μέι: Ματαιώνει την αυριανή ψηφοφορία για το Brexit;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/12/2018, 18:07
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα προβεί σε ανακοίνωση ενώπιον των βουλευτών στις 17.30 ώρα Ελλάδας, δήλωσε εκπρόσωπος του προεδρείου στη Βουλή των Κοινοτήτων, την ώρα που κυκλοφορούν εικασίες για πιθανή αναβολή της ψηφοφορίας, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο, επί της συμφωνίας της για το Brexit.

Σύμφωνα με το BBC, η απόφαση για ματαίωση της αυριανής ψηφοφορίας, ελήφθη μετά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις από βουλευτές ότι το μέγεθος της αναμενόμενης ήττας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνησή της

Η Μέι πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τα κορυφαία στελέχη του υπουργικού της συμβουλίου σήμερα για να συζητήσει τι να κάνει με τη συμφωνία της, η οποία επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από το μπλοκ παραμένοντας, ωστόσο, σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Ενώ δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση για την ψηφοφορία, δύο πηγές δήλωσαν στην υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ ότι η ψηφοφορία ματαιώνεται. Δημοσιογράφος των Financial Times ανέφερε ότι αξιωματούχος κοντά στο υπουργικό συμβούλιο επίσης επιβεβαίωσε πως η ψηφοφορία ματαιώνεται.

Η Μέι και οι υπουργοί της έχουν κατ’ επανάληψη επιμείνει ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Η εκπρόσωπός της ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει σχέδιο για ματαίωση της ψηφοφορίας.

Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2017.


«Η ΜΟΝΗ ΔΥΝΑΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»

Τη θέση ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit είναι η «μόνη δυνατή συμφωνία και η ΕΕ δε θα την επαναδιαπραγματευτεί», υπογράμμισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Κληθείσα να σχολιάσει τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη δυνατότητα μονομερούς ανάκλησης του Brexit, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Επιτροπή «λαμβάνει υπόψη της» την εν λόγω απόφαση.

«Έχουμε μία συμφωνία στο τραπέζι, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαΐκο Συμβούλιο στις 25 Νοεμβρίου» τόνισε η κ. Αντρέεβα, παραπέμποντας στις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως αυτή η συμφωνία είναι η «καλύτερη και η μόνη δυνατή» και ότι δεν θα «επαναδιαπραγματευτούμε», καθώς η «θέση μας δεν έχει αλλάξει». «Σε ό,τι μας αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019» κατέληξε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε η κ. Αντρέεβα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για την πορεία της διαδικασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back