Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Εις το όνομα της «ελευθερίας της έκφρασης»

Εικόνα του άρθρου Μεξικό: Εις το όνομα της «ελευθερίας της έκφρασης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/09/2022, 03:09
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πατέρας και ο αδελφός του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks που κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, έγιναν δεκτοί με τιμές από τη δήμαρχο της πρωτεύουσας του Μεξικού στο όνομα της «ελευθερίας της έκφρασης», σε μια χώρα η οποία δηλώνει έτοιμη να δώσει άσυλο στον Αυστραλό.

Η δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού Κλαούντια Σάινμπαουμ παρέδωσε συμβολικά στον πατέρα του Τζούλιαν Ασάνζ, τον Τζον Σίπτον, τα κλειδιά της πρωτεύουσας, η οποία «υπήρξε ανέκαθεν μια πόλη καταφύγιο, μια προοδευτική πόλη».

Ο πατέρας του ακτιβιστή δημοσιογράφου δήλωσε πως είναι συγκινημένος «μέχρι δακρύων».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ ενσαρκώνει τη μάχη «του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Δημοκρατίας Χεσούς Ραμίρες, χαιρετίζοντας τη μάχη του υπέρ «της ελευθερίας της έκφρασης».

Το Μεξικό είναι έτοιμο να προσφέρει στον Τζούλιαν Ασάνζ «προστασία και άσυλο», είχε διαβεβαιώσει τον Ιούλιο ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, διευκρινίζοντας πως έχει ενημερώσει για την πρόταση αυτή με επιστολή του τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει ασκήσει έφεση στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχε συλληφθεί από τη βρετανική αστυνομία το 2019, αφού είχε καταφύγει επί επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ηλικίας 51 ετών, ο Ασάνζ διώκεται στις ΗΠΑ επειδή δημοσιοποίησε το 2010 στον ιστότοπο του WikiLeaks περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα σχετικά με τις δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού, κυρίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Κινδυνεύει να του επιβληθούν ποινές κάθειρξης δεκάδων ετών, αν κριθεί ένοχος για κατασκοπεία βάσει ενός νόμου που απαγορεύει την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP. Φωτογραφία: Η δήμαρχος Κλαούντια Σάινμπαουμ κατά τη τελετή παράδοσης των κλειδιών της πόλης στον αδερφό και τον πατέρα του Τζούλιαν Ασάνζ/EPA/Mario Guzman

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back