Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, θα βρεθεί ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου την Τρίτη σε μια ακροαματική διαδικασία που, όπως λέει η σύζυγός του, «θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η τελευταία ακρόαση για τον Τζούλιαν», καθώς κάνει έφεση για την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Ανώτατο Δικαστηρίου του Λονδίνου θα απασχολήσει ένα ερώτημα: Έχει εξαντλήσει ο Ασάνζ όλες τις νομικές επιλογές για να αποτρέψει την επικείμενη έκδοσή του στις ΗΠΑ; Ή μπορεί να συνεχίσει να την πολεμά στα βρετανικά δικαστήρια;
Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο ανοίξει το δρόμο για την έκδοση, ο Ασάνζ θα μπορούσε να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί στις ΗΠΑ βάσει του νόμου περί κατασκοπείας.
Η κατηγορία; Κλοπή και δημοσίευση διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με τη βοήθεια της Τσέλσι Μάνινγκ. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, οι ενέργειες του Ασάνζ και της Μάνινγκ έθεσαν επίσης σε κίνδυνο τη ζωή αμερικανικών πληροφοριοδοτών. Το 2010, ο πρώην αντιπρόεδρος και νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον Ασάνζ ακόμη και ως «τρομοκράτη υψηλής τεχνολογίας».
Ωστόσο, αναφέρει η DW, δεν έφταιγε ο Τζούλιαν Ασάνζ για το γεγονός ότι τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν στο σύνολό τους και χωρίς διορθώσεις. Το 2010, το Wikileaks συνεργάστηκε με κορυφαίους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης -The New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel και El Pais- για να προετοιμάσει τις πληροφορίες που διέρρευσαν προς δημοσίευση. Ο κωδικός πρόσβασης στο προστατευμένο σύνολο δεδομένων δημοσιεύθηκε σε βιβλίο ενός από τους δημοσιογράφους. Το Wikileaks δημοσίευσε τις πληροφορίες μόνο όταν αυτές είχαν ήδη διατεθεί. Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη παράσχει καμία απόδειξη ότι κάποιος έχει πράγματι υποστεί ζημία από τις αποκαλύψεις.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να απαξιώσει τη δημοσιογραφική ιδιότητα του Ασάνζ, υποστηρίζοντας ότι δημοσιεύει όγκους δεδομένων χωρίς στοιχεία και ότι είναι χάκερ.
Στην πραγματικότητα, ο Ασάνζ έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία μέσων ενημέρωσης για το δημοσιογραφικό του έργο. Αυτό, ωστόσο, είναι αδιάφορο για την αμερικανική δίωξη: Ο νόμος περί κατασκοπείας δεν κάνει διάκριση μεταξύ δημοσιογράφων και άλλων προσώπων.
Αυτό που ισχύει, ωστόσο, είναι ότι οι δημοσιεύσεις των Wikileaks ήταν πολύ ενοχλητικές για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα έδειξαν στον κόσμο μια διαφορετική, απροκάλυπτη, αιματηρή πλευρά των δραστηριοτήτων του αμερικανικού στρατού. Μια πλευρά όπου διαπράττονται εγκλήματα πολέμου - και συγκαλύπτονται - και όπου ο αριθμός των απωλειών μεταξύ των αμάχων είναι σημαντικά υψηλότερος από τα ωραιοποιημένα στοιχεία του Πενταγώνου.
Όμως, κατά τη γνώμη όλων των κορυφαίων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικών ελευθεριών και δημοσιογραφίας - από τη Διεθνή Αμνηστία μέχρι την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα - μια ευνομούμενη δημοκρατία πρέπει να μπορεί να αντέξει τέτοιες αποκαλύψεις.
Σε πρόσφατη κοινή δήλωσή τους, οι δύο οργανώσεις, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EOΔ), προειδοποίησαν: «Η συνεχιζόμενη δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης παντού στον κόσμο».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Μάια Σεβέρ, λέει: «Οι δημοσιογράφοι και οι ενώσεις τους έχουν αναγνωρίσει από την αρχή ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ στοχοποιείται επειδή εκτελεί καθήκοντα που αποτελούν την καθημερινή εργασία πολλών δημοσιογράφων - την αναζήτηση ενός πληροφοριοδότη και την αποκάλυψη της εγκληματικότητας».
Παγκόσμια υποστήριξη
Ένας αυξανόμενος αριθμός φωνών σε όλο τον κόσμο μιλάει ενάντια στη δίωξη του Ασάνζ από τις ΗΠΑ και ζητά την απελευθέρωσή του.
Την εβδομάδα πριν από την ακρόαση στο δικαστήριο, για παράδειγμα, το αυστραλιανό κοινοβούλιο, με την υποστήριξη του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπάνες, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητούσε την απελευθέρωση του Ασάνζ, ο οποίος είναι αυστραλός πολίτης.
«Η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ αφορά βασικά ζητήματα ελευθερίας του Τύπου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Κρίστιαν Μιρ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Γερμανίας. «Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ένοχος για κανένα έγκλημα, το Wikileaks αποκάλυψε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτό δεν είναι έγκλημα».
Με πληροφορίες από DW