ΗΠΕΙΡΟΣ

«Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Εικόνα του άρθρου «Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2024, 09:57
ΗΠΕΙΡΟΣ

Την ολοκλήρωση του έργου «Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων», προϋπολογισμού 104.800 ευρώ, που υλοποιήθηκε μέσω ΕΣΠΑ, ανακοινώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Οι εργασίες αφορούσαν τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος που απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τριών τάξεων του Δημοτικού και της Α’ Τάξης Γυμνασίου. Σχεδιάστηκαν επίσης παιδαγωγικά εργαλεία και δραστηριότητες για μαθητές των ειδικών σχολείων.

Με κεντρικό θεματικό άξονα το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων, το πρόγραμμα επιδιώκει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών για την αρχιτεκτονική και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θεατρικού οικοδομήματος, τη διττή λειτουργία του ως χώρου διδασκαλίας αρχαίου δράματος και χώρου συνελεύσεων της πόλης αλλά και του Κοινού των Θεσπρωτών και των Ηπειρωτών, τη γνωριμία με τα σημαντικότερα μνημεία του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου αλλά και τη γένεση της ίδιας της θεατρικής πράξης. Στους κύριους στόχους περιλαμβάνεται παράλληλα η ανάδειξη της σημασίας των χαραγμένων στα εδώλια επιγραφών που αφορούν σε πράξεις απελευθέρωσης δούλων από τους κυρίους τους και η γνωριμία με εκατοντάδες ανθρωπωνύμια αρχαίων Θεσπρωτών.

Το έργο περιλάμβανε τον σχεδιασμό και την παραγωγή έντυπου εκπαιδευτικού υλικού, επιδαπέδιων παιχνιδιών, προσαρμοσμένου παιδαγωγικού υλικού για παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες με έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, ψηφιακών διαδραστικών παιχνιδιών και δύο μουσειοσκευών για δανεισμό σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες που δεν έχουν τη δυνατότητα επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων.

Η «Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων» αποτελεί πια ένα από τα μόνιμα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back