ΗΠΕΙΡΟΣ

Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

Εικόνα του άρθρου Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/01/2022, 11:44
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων» θα υλοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με το αρχαίο θέατρο Γιτάνων, το οποίο βρίσκεται εντός του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου, και παράλληλα η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος, μέσα από τη γνωριμία με σημαντικά μνημεία του τόπου τους.

Το θέατρο Γιτάνων, το πλέον αναγνωρίσιμο μνημείο στη Θεσπρωτία, αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης ιστορικής, καλλιτεχνικής και επιστημονικής σημασίας. Κτίστηκε τον 3ο αι. π.Χ. και αντιπροσωπεύει μία ιδιαίτερα σημαντική ιστορική περίοδο, οικονομικής ακμής, έντονων πολιτικών ανακατατάξεων και καλλιτεχνικής άνθισης, για τον θεσπρωτικό αλλά και τον ευρύτερο χώρο της αρχαίας Ηπείρου. Εκτός από τα θεατρικά δρώμενα, φιλοξενούσε συνελεύσεις των οργάνων της πόλης και πολιτικές συγκεντρώσεις ευρύτερων πολιτικών σχηματισμών των Θεσπρωτών και των Ηπειρωτών.

Ποια ήταν η Φιλίστα, που δάνεισε το όνομά της στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα; Στην όψη των περισσότερων εδωλίων είναι χαραγμένες απελευθερωτικές πράξεις δούλων από τους κυρίους τους –κάτι το οποίο είναι σπάνιο για αυτήν την κατηγορία μνημείων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί η αναγραφή γυναικείων ονομάτων ως κατόχων δούλων, γεγονός που μαρτυρά τον ενισχυμένο ρόλο της γυναίκας στη Θεσπρωτία κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Ένα από αυτά τα ονόματα, είναι αυτό της Φιλίστας.

Το έργο λοιπόν περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την παραγωγή έντυπου εκπαιδευτικού υλικού, επιδαπέδιων παιχνιδιών, ψηφιακών εκπαιδευτικών εφαρμογών και δύο μουσειοσκευών. Ο συνολικός του προϋπολογισμός είναι 104.800 ευρώ. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Νοέμβριο 2021 και, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back