Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 13-01-2021, 15:25
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Για πρώτη φορά στα χρονικά, νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, που βασικά έχει να κάνει με την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, παρουσιάζεται από κοινού με το Υπουργείο Προστασίας Πολιτών.

Ο νόμος, όπως τον ανακοίνωσαν οι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμεώς και ΠροΠο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, περιλαμβάνει τρεις βασικές αλλαγές.

Ορίζεται ελάχιστη βάση εισαγωγής από τα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10). Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2021. Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Περιορίζεται ο αριθμός των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που επίσης προγραμματίζεται -εν τέλει- για τις επόμενες Πανελλαδικές (2022) εισάγει 2 φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Στην Α φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει. Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.

Τρίτον, εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).

Διαβάστε ακόμα: Πανεπιστημιακό «στοπ» στους ένστολους

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι την αστυνόμευση των πανεπιστημίων αναλαμβάνει η ΕΛΑΣ, παρά τη γενική κατακραυγή και άρνηση στους ακαδημαϊκούς κύκλους, που έχει προκαλέσει η εξαγγελία.

Η πολιτική καταστολής του υπουργείου, συνοψίζεται με την πρόσληψη 1.000 μονίμων ειδικών φρουρών της ΕΛΑΣ, με «ειδικές στολές» και χωρίς πυροβόλα όπλα. Δεν διευκρινίστηκε εάν θα είναι οπλισμένοι οι αστυνομικοί. Σημειώνεται ότι τα σώματα ειδικών φρουρών βαρύνονται κατά καιρούς με καταγγελίες, αλλά και δολοφονίες, όπως αυτή του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Τέλος, προβλέπεται και η σύσταση «Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών». Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
solidus espa