Εδώ και αρκετό καιρό «τρέχει» η συζήτηση για τη συγχώνευση ή συνεργασία ή οποιονδήποτε άλλο όρο χρησιμοποιούν οι εμπλεκόμενοι, ανάλογα με αυτό που θέλουν, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου. Η συζήτηση της Τρίτης 24/10 στο αναπτυξιακό συνέδριο φώτισε αρκετά τις διαθέσεις όλων.
Αυτοί που σίγουρα θέλουν, ακόμα και συνένωση των δύο ιδρυμάτων, είναι το ΤΕΙ Ηπείρου. Ο νέος πρύτανης Τάσος Τσίνας είπε στην τοποθέτησή του ότι η συνεργασία στη σχετική επιτροπή είναι ισότιμη, τα κριτήρια είναι ακαδημαϊκά και μάλιστα, προασπίστηκε την ακαδημαϊκότητα του ΤΕΙ με μια πρόσκληση: «Ελάτε να γνωρίσετε τα τμήματα και τους ανθρώπους του ΤΕΙ» είπε στην κατακλείδα.
Αυτοί που θέλουν, αλλά με συγκεκριμένους όρους που ενίοτε, δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε διοικητική συνένωση, είναι οι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης είπε ότι το ίδρυμα πηγαίνει με καλή διάθεση στη συζήτηση, για «να οδηγηθούμε στις καλύτερες δυνατές επιλογές που θα ενισχύσουν το κύρος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων». Κοινώς, σε αυτή την υπόθεση τα ακαδημαϊκά κριτήρια τα ορίζει κατά κύριο λόγο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Καψάλη, δεν είναι διατεθειμένο να έρθει σε αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, δεν πρόκειται να «υποχρεώσει κανένα» να μπει σε διαδικασίες.
Αυτοί που θέλουν βασικά να συνεχίσουν να έχουν ιδρύματα στην περιοχή αυτοδιοικητικής ευθύνης, είναι οι τοπικές κοινωνίες. Ο δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιορογιάννης προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού, όταν είπε πως εάν κλείσουν/φύγουν τμήματα από την Άρτα, «θα μας βρείτε απέναντί σας».
Στην απάντησή του, ο κ. Γαβρόγλου επέπληξε κομψά τον κ. Τσιρογιάννη, λέγοντας αφενός ότι δεν είναι όροι δημοκρατικού διαλόγου αυτοί που βάζει.
Το θέμα είναι όμως, τι θέλει το υπουργείο. Αυτό, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, είναι ουσιαστικά μια διαφορετική στρατηγική, με ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι «τοπικοοικονομικά». Εν ολίγοις, εάν παρουσιαστεί η δυνατότητα να γίνει μια Γεωπονική, πολυτμηματική σχολή, να γίνει, έστω και αν χρειαστεί π.χ. να κλείσει κάποια υπάρχουσα δομή. Ο κ. Γαβρόγλου ήταν κατηγορηματικός: «Βασικό κριτήριο είναι το ακαδημαϊκό, όχι το τοπικό (…) να επικρατήσουν τα επιχειρήματα και αυτά να είναι ακαδημαϊκά» είπε, ψέγοντας την προηγούμενη αντίληψη για τμήματα σε κάθε πόλη που «έκαναν κατανάλωση» στις τοπικές κοινωνίες, αλλά κάποια από αυτά, είναι προβληματικά.
Εν τέλει, ο υπουργός ήταν ο αρκετά συγκαταβατικός, λέγοντας πως ό,τι θα γίνει, θα γίνει με συναίνεση. «Τις τελικές αποφάσεις όμως, θα τις πάρει η πολιτεία» τόνισε. «Αλλά χρειάζονται οι συναινέσεις για να λειτουργήσουν οι αποφάσεις», πρόσθεσε.
Στα λοιπά, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατέθεσε και κάποια αιτήματα προς το υπουργείο: τη δημιουργία Κέντρου Έρευνας, τη θεσμική κατοχύρωση του Κέντρου΄Ελληνικής Γλώσσας, την οικονομική και έμψυχη ενίσχυση των ιδρυμάτων.