ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με «ευρεία ατζέντα» η συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ

Εικόνα του άρθρου Με «ευρεία ατζέντα» η συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2018, 16:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο ξενοδοχείο Epirus Palace τελικά συνάντησαν τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, λόγω του «αποκλεισμού» του δημαρχείου, το πρωί της Παρασκευής.

Στη συζήτηση, οι τρεις άνδρες ασχολήθηκαν με διάφορα θέματα, όπως ο τουρισμός, η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και η τεχνολογική ανάπτυξη. Ο κ. Πάιατ τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα Γιάννενα «μπορούν να αποτελέσουν ένα κομβικό σημείο ανάπτυξης της τεχνολογίας για όλη την Ελλάδα καθώς τόσο η γεωγραφική τους θέση όσο και το πανεπιστήμιό τους αποτελούν πολύ γερές βάσεις προς αυτή την κατεύθυνση». Επίσης, ο αμερικάνος πρέσβης δήλωσε ενθουσιασμένος από την πολυπολιτισμικότητα των Ιωαννίνων και της ιστορίας του και εξήρε τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ιωαννιτών για την ισχυροποίηση των δεσμών με το Ισραήλ.

Ο κ. Μπέγκας από την πλευρά του παρουσίαση τη στρατηγική ανάπτυξης του Δήμου, λέγοντας ότι στόχος είναι «τα Γιάννινα να είναι μια ανοιχτή πόλη», με «όχημα» τις πρωτοβουλίες στον τουρισμό και στη διπλωματία πόλεων. Ο κ. Πάιατ απάντησε ότι «οι κινήσεις αυτές είναι στη σωστή κατεύθυνση» και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θεματικές τουριστικές προοπτικές της περιοχής.

Ειδικά για το προσφυγικό, είπε ότι δεν ισχύει η ίδια εικόνα που έχει για τα νησιά και την Αθήνα. Ο δήμαρχος απάντησε ότι η διαχείριση του ζητήματος είναι αρκετά δύσκολη, αλλά και ότι «παρά τα προβλήματα, ο Δήμος Ιωαννιτών κατάφερε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στους πολίτες των Ιωαννίνων οι οποίοι κράτησαν μια εξαιρετικά ψύχραιμη στάση όλο αυτό το διάστημα».

Ο κ. Κολόκας από την πλευρά του ανέλυσε τις πρωτοβουλίες του Δήμου, τα τελευταία χρόνια.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Α. ΠΛΙΑΚΟΠΑΝΟΥ

Εκτός από τη συνάντηση με τους φορείς του Δήμου Ιωαννίνων, ο κ. Πάιατ συνάντησε την Αλεξάνδρα Πλιακοπάνου, μαθήτρια της Α’ Λυκείου του 7ου Λυκείου Ιωαννίνων, η οποία κέρδισε την υποτροφία Benjamin Franklin , που χορηγείται από το αμερικάνικο πανεπιστήμιο Wake Forest University of North Carolina. Η μαθήτρια του 7ου Λυκείου θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί για ένα μήνα το πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. Ο πρέσβης των ΗΠΑ ενημέρωσε ότι η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Ελλάδα και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Ματαρόα», φέρνουν για πρώτη φορά στα Γιάννενα το CodeGirls, ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκμάθησης κώδικα για κορίτσια ηλικίας 10-16 ετών

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Αποτελεί τιμή για την πόλη μας η επίσκεψή του αλλά και η παραμονή του εδώ για τέσσερις ημέρες. Είναι κι αυτό ένα δείγμα της εξωστρέφειας που έχουμε δείξει σαν Δήμος το τελευταίο χρονικό διάστημα η οποία έχει κάνει τον προορισμό 'Ιωάννινα' ευρέως γνωστό. Εμείς θέσαμε ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις μας με τις Η.Π.Α., με τον κ. Πάιατ να είναι αρκετά ενημερωμένος για τις προοπτικές της περιοχής μας και τους τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει μια πιο στενή συνεργασία, όπως αυτός του τουρισμού, της παιδείας, της τεχνολογίας, του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στα προϊόντα υψηλής ποιότητας, ακόμα όμως και των σχέσεων μας με τα γειτονικά κράτη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.  Πρόσθεσε δε ότι η συζήτηση ήταν αφορμή «για να δημιουργηθεί μια σοβαρή σχέση μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της αμερικάνικης πρεσβείας. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι με σοβαρότητα και βήμα, βήμα χτίζουμε  σχέσεις ουσίας». Ο δε κ. Κολόκας μίλησε για τη βράβευση της μαθήτριας του 7ου Λυκείου και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό για μια μαθήτρια από τα Γιάννενα να έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Αμερικής. Από την άλλη η συμμετοχή όλων των μαθητών στη διαδικασία της υποτροφίας απέδειξε και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχεται στην περιοχή μας, κάτι το οποίο αναγνώρισε και ο Πρέσβης. Είμαι σίγουρος ότι σήμερα ξεκίνησε μια σχέση η οποία θα βοηθήσει το Δήμο Ιωαννιτών και όλη την περιοχή να αναπτύξει πολύ σημαντικούς τομείς».

Επίσης, ο κ. Πάιατ συνομίλησε με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη:

«Είναι τιμή  η επίσκεψή του στην Ήπειρο. Συζητήσαμε για ζητήματα ανάπτυξης στον τόπο μας καθώς και για θέματα που αφορούν την περιφέρειά μας ως σημείο της Βαλκανικής και της Ενωμένης Ευρώπης», δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back