Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με άρωμα γαλλικού πολιτισμού

Εικόνα του άρθρου Με άρωμα γαλλικού πολιτισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/05/2017, 12:47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Ιωαννίνων δημιουργήθηκε μετά το κλείσιμο του παραρτήματος Ιωαννίνων του Γαλλικού Ινστιτούτου. Μια συλλογικότητα ανθρώπων που κατάγονται από τη Γαλλία ή μιλάνε γαλλικά και που με «όχημα» τον σύλλογο επιδιώκουν την προώθηση της γαλλοφωνίας και του γαλλικού πολιτισμού. 

Τα τελευταία χρόνια, ο σύλλογος έχει μια πιο δυναμική παρουσία στα δρώμενα της πόλης και προσπαθεί να καλύψει όσες το δυνατόν περισσότερες εκφάνσεις του πολιτισμού: Θέατρο, μουσική, σινεμά, δημιουργική απασχόληση, βιβλίο. «Στην αρχή δεν είχαμε πολλές δράσεις. Είχαμε κάποιες ποιητικές βραδιές και μετά ξεκίνησε η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα μας» μας λέει η πρόεδρος του συλλόγου Έφη Μάρκου, η οποία είναι καθηγήτρια γαλλικών. 

Το «μενού»εμπλουτίστηκε με τα εργαστήρια γνωριμίας των παιδιών με τη γαλλική γλώσσα τα οποία γίνονται στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού (ΚΔΑΠ) «Ρόδα», μετά ήρθε το Μουσικό Aperitif, μια εκπομπή στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και τέλος το café francais –συναντήσεις μελών σε διάφορα καφέ της πόλης- και το cine francais –προβολές γαλλικών ταινιών μία φορά τον μήνα στα «Ναυτάκια». Και βέβαια, η μεγάλη παράδοση του συλλόγου είναι το καλωσόρισμα του Μποζολέ Νουβό, του πρώτο κρασιού της γαλλικής σοδειάς, κάθε Νοέμβριο. Τα café francais, όπως μας εξηγούν η κ. Μάρκου και η Χριστίνα Μητσοπούλου, αποτελούν μια ευκαιρία για όσους ξέρουν γαλλικά, να τα μιλάνε, να μη χάνουν την εξοικείωση με τη γλώσσα. Εκεί βρίσκουν «καταφύγιο» και γάλλοι φοιτητές του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus όταν έρχονται στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ ο σύλλογος αποτελεί σημείο επαφής και για εργαζόμενους ή στελέχη, με γαλλική καταγωγή, των διάφορων μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο νομό στο προσφυγικό ζήτημα. «Οποιοσδήποτε θέλει να έχει μια επαφή με τα γαλλικά, απευθύνεται σε μας» τονίζει η κ. Μάρκου. 

Ο σύλλογος αποτελεί και συνδετήριο κρίκο για τον τουρισμό. Οι διοργανωτές του γαλλικού EuropRaid, μιας μεγάλης εκδρομής με αυτοκίνητα σε όλη την Ευρώπη, αξιοποίησαν τον σύλλογο ως βάση για να έρθουν σε επαφή με τις τοπικές αρχές προκειμένου να διευθετήσουν τα ζητήματα παραμονής τους στην Ήπειρο. Επιπλέον, υπήρξε συνεργασία με έναν σύλλογο από το Παρίσι, μέλη του οποίου μαθαίνουν ελληνικά και είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την περιοχή για μία εβδομάδα. «Σιγά σιγά γινόμαστε γνωστοί και εκτός συνόρων» αναφέρει η κ. Μάρκου. Πάνω απ’ όλα όμως «θέλουμε να ενώσουμε τους γαλλόφωνους της πόλης, να ανοιχτούμε, να είμαστε ένας σύλλογος που να κάνει πολιτιστικές δράσεις σε σχέση με τον γαλλικό πολιτισμό». 

Η επόμενη δράση του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Ιωαννίνων έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 3 Μαΐου. Στις 20:30, στα «Ναυτάκια», θα γίνει το καθιερωμένο πια cine francais, με την προβολή της ταινίας «Είναι τρελοί αυτοί οι Βόρειοι», της πιο επιτυχημένης γαλλικής ταινίας στην ιστορία του εθνικού box office.


* Στη φωτογραφία, η Δήμητρα Τσιλιγιάννη (μέλος του συλλόγου), η Έφη Μάρκου (πρόεδρος) και η Χριστίνα Μητσοπούλου (γραμματέας)

ΣΧΟΛΙΑ
Μιχάλης Αράπογλου
... υπάρχει και ένα 'μικρό ελληνογαλλικό λεξιλόγιο οικολογίας της Ηπείρου', αλλά ο ελληνογαλλικός σύλλογος φαίνεται, να το αγνοεί, καθώς και τον συγγραφέα του ...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back