Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κατά Καχριμάνη και δημάρχων

Εικόνα του άρθρου ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κατά Καχριμάνη και δημάρχων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2022, 21:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για άλλη μια φορά, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έρχεται να ζητήσει από την πολιτεία να επιβάλλει την κανονικότητα (όσο αυτή μπορεί να υπάρξει, βέβαια, μετά το μπλέξιμο που έχει γίνει) στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει και πάλι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου και όχι της Περιφέρειας Ηπείρου, την οποία κατηγορεί ότι προχωρά σε «ακατανόητη, αντιθεσμική και παράνομη» παράταση της διαχείρισης.

Στο στόχαστρό του βάζει και κάποιους δημάρχους των Ιωαννίνων για τους οποίους λέει ότι δεν αναλαμβάνουν τις θεσμικές τους ευθύνες τις οποίες παραχωρούν στην Περιφέρεια. «Η επιμονή κάποιων δημάρχων, κυρίως του νομού Ιωαννίνων, είναι αδικαιολόγητη και τους καθιστά συνυπεύθυνους» τονίζει. Σε αυτό το «μέτωπο» των δημάρχων, είναι και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Μάλιστα σε κάποιο σημείο, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παίρνει θέση για όσα συμβαίνουν στην Ήπειρο στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Μήπως γιατί περιφερειάρχης και πλειοψηφία δημάρχων είναι οι τοπικοί εκλεκτοί της και δεν θέλει να δυσαρεστήσει κανέναν;» αναρωτιέται.

Η νέα παρέμβαση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ γίνεται με αφορμή την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και «Αειφορική Ηπείρου», της εταιρίας που διαχειρίζεται τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, σύμφωνα με την οποία έχει επιδικαστεί σε βάρος της πρώτης ένα ποσό 3,5 εκατ. ευρώ.

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ είχε παρέμβει πάλι τον Νοέμβριο καταγγέλλοντας την Περιφέρεια Ηπείρου για «ωμή και προκλητική παρέμβαση» στο έργο του ΦοΔΣΑ λόγω της απευθείας ανάθεσης της μεταφοράς του υπολείμματος στη θυγατρική εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ. Στη νέα του ανακοίνωση, υπενθυμίζει αυτή την ιστορία η οποία οδήγησε σε κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ ΦοΔΣΑ και Περιφέρειας με προσφυγή του πρώτου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως επαναλαμβάνει επίσης ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση και λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων βαραίνει αποκλειστικά την Περιφέρεια Ηπείρου.

Σε αυτό το σημείο, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας ευθύνες και στον ΦοΔΣΑ, κάνει λόγο για απαξίωση της αυτοδιοίκησης και για επιβάρυνση των πολιτών με «τα ‘σπασμένα’ της μη συνεργασίας». Και αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παίρνει θέση και γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν επιβάλλουν τη νομιμότητα. Και όχι μόνο. Ένα ερώτημα που θέτει, είναι: «Πόσο πραγματική είναι η κόντρα Περιφέρειας-Αειφορική Ηπείρου αφού εντέλει η εταιρία τα παίρνει όλα και με πρόστιμο όσο παρατείνεται η παρανομία;». Και το τελευταίο ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο.

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι «τις επιλογές, την αλαζονεία και την ανικανότητα της διοίκησης δεν μπορεί να την πληρώνουν συνεχώς οι πολίτες», ζητά να μη μετακυλιστεί με οποιονδήποτε τρόπο το πρόστιμο τους πολίτες όπως και να επιβληθεί η κανονικότητα, με τον ΦοΔΣΑ να αναλαμβάνει την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την εταιρία για την επεξεργασία των απορριμμάτων.

«Μια σύμβαση που αποδείχτηκε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας πως έχει πολλαπλά προβλήματα, ανεβάζει το κόστος και φρενάρει τη διαλογή-ανακύκλωση στην πηγή» όπως καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back