Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αφορμή διακίνηση νοθευμένης φέτας…

Εικόνα του άρθρου Με αφορμή διακίνηση νοθευμένης φέτας…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2021, 18:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αφορμή τη διακίνηση νοθευμένης φέτας ΠΟΠ της επιχείρησης ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ, για την οποία επιλήφθηκε η αρμόδια ελεγκτική αρχή, η Διεπαγγελματική φέτας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι είχε ζητήσει εξ αρχής αυστηρότερες ποινές, καθώς επίσης και ότι το καθεστώς ευρωπαϊκής προστασίας της φέτας ΠΟΠ στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη διαφορετική πρώτη ύλη (αιγοπρόβειο γάλα) σε σχέση με τις ομοειδείς απομιμήσεις (λευκά τυριά από αγελαδινό γάλα).

Εξ ου και η «άγρα» για τα συγκεκριμένα είδη γάλακτος στην αγορά, το τελευταίο διάστημα.

Η Διεπαγγελματική αφήνει αιχμές για «διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης, αποφασιστικότητας και ενδιαφέροντος για μεταρρυθμίσεις από τους εκάστοτε Υπουργούς του ΥΠΠΑΤ» και τονίζει πως «ακόμα και υπότροποι παραβάτες του κανονισμού απλά δεν θεωρούνται υπότροποι έστω και σε περιπτώσεις νοθείας με αγελαδινό γάλα επειδή προηγουμένως δεν είχαν παραπεμφθεί στις επιτροπές επιβολής ποινών και δεν έχουν τιμωρηθεί ακόμη».

Σημειώνει ότι η ολιγωρία και η χαλαρότητα οδήγησαν στην «πρωτοφανή πτώση των τιμών της Φέτας στην εσωτερική αλλά και στη διεθνή αγορά και στην παρεπόμενη συμπίεση των τιμών αιγοπρόβειου γάλακτος και του εισοδήματος των παραγωγών που εξώθησε στην έξοδο από το επάγγελμα πολλούς νέους και ιδίως μικρούς αιγοπροβατοτρόφους και αναγκαστικά στη συρρίκνωση του πληθυσμού των αιγοπροβάτων».

Ζητάει οι ποινές να επιβάλλονται από το ελεγκτικό όργανο (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) και όχι να παραπέμπονται σε επιτροπή του ΥΠΑΑΤ «με αργόσυρτες διαδρομές και τελικό αποτέλεσμα ετεροκαθοριζόμενο απ’ την εκάστοτε πολιτική συγκυρία».

Τέλος, ζητάει τα εξής, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Α ) Την άμεση αναγνώριση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας  που επί 16 μήνες βρίσκεται προς επεξεργασία από το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΑΑΤ μετά την εξαγγελία του Υπουργού Μ. Βορίδη στις 13/01/2020 όταν επετεύχθη η πολυπόθητη συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Β) Τη θεσμική συμμετοχή της Εθνικής ΔΟΦ σε όλα τα αρμόδια όργανα ελέγχου του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και των επιτροπών του ΥΠΑΑΤ που χειρίζονται θέματα που αφορούν την Φέτα ως ελάχιστη ανταπόδοση της θεσμοθετημένης σοβαρής οικονομικής εισφοράς των μελών της  γαλακτοπαραγωγών και μεταποιητών στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Γ ) Την άμεση λήψη όλων των διοικητικών και ποινικών μέτρων όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία για την υπόθεση της νοθείας Φέτας στην Γερμανία.

Δ ) Την άμεση επιβολή ανάλογων κυρώσεων σε όλες τις παραβάσεις νοθείας που έχουν γνωστοποιηθεί από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και βρίσκονται στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.

Ε) Την χρηματοδότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης με τους πόρους που ανήκουν στην ίδια και αποθεματοποιούνται στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κα την από κοινού θέσπιση κανόνων ελέγχου στην αγορά του εθνικού μας προϊόντος, της Φέτας ΠΟΠ

ΣΤ) Την έμμεση επιδότηση της κτηνοτροφίας με πόρους από το ΥΠΑΑΤ για την ταχύτατη αποκατάσταση του απολεσθέντος πληθυσμού με σκοπό την αύξηση παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back