ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη για τη σωτηρία του Σαρωνικού

Εικόνα του άρθρου Μάχη για τη σωτηρία του Σαρωνικού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2017, 14:33
ΕΛΛΑΔΑ

Το πετρέλαιο που διέρρευσε από το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο βυθίστηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, έχει προκαλέσει οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό και εξαπλώνεται στη Γλυφάδα, τον Άγιο Κοσμά, το Ελληνικό και την Πειραϊκή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού, στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84, εντοπίζεται στη Σαλαμίνα και τη Γλυφάδα, τονίζοντας ότι σήμερα ξεκινάει η απάντληση του φορτίου των καυσίμων από το σκάφος, ενώ έχει ολοκληρωθεί η στεγανοποίηση του.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την έκταση της οικολογικής καταστροφής, ενώ η Greenpeace ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών προκειμένου να ενταθούν οι εργασίες απορρύπανσης της περιοχής

Από την πλευρά του, το Διεθνές Ταμείο για την Φύση (WWF) αναφέρει: «Μία χώρα με μεγάλη θαλάσσια κυκλοφορία παρουσιάζεται ανέτοιμη να αντιδράσει έγκαιρα και τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση της καταστροφής».

Για την αντιμετώπιση της ρύπανσης ενεργοποιήθηκε το αντιρρυπαντικό σκάφος AKTAIA OSRV με εξοπλισμό αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων. Το πλοίο είναι ναυλωμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα «EMSA» και δραστηριοποιείται κυρίως στην Αδριατική.

Πλωτά φράγματα έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές κατά μήκος του όρμου Κυνοσούρας και του κόλπου των Σεληνίων της νήσου Σαλαμίνας, καθώς και σε σημεία της ακτογραμμής μεταξύ Σχολής Ναυτικών Δοκίμων έως τη μαρίνα Ζέας στο κέντρο του Πειραιά. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου καθώς και στις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται από τον λιμένα Πειραιά μέχρι και τον Άγιο Κοσμά συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικά σκάφη του λιμενικού και ειδικά αντιρρυπαντικά, πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, ρυμουλκά και παράκτια σκάφη ιδιωτικής εταιρείας.

Με σημαντική καθυστέρηση, από τα ξημερώματα της Κυριακής, που βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» η ηγεσία του ΥΕΝ πραγματοποίησε σήμερα αυτοψία για να εκτιμηθεί η κατάσταση από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη 2» και η πορεία των εργασιών απορρύπανσης.

Με πλωτό περιπολικό σκάφος του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί τις πληγείσες περιοχές ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. αντιναύαρχος ΛΣ, Σταμάτιος Ράπτης.

Στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί, στο υπουργείο Ναυτιλίας, κοινή Συνέντευξη Τύπου των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή και Σωκράτη Φάμελλου προς τους διαπιστευμένους ναυτιλιακούς συντάκτες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back