ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μάχη για το εμφιαλωμένο νερό

Εικόνα του άρθρου Μάχη για το εμφιαλωμένο νερό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2016, 04:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όταν μιλάμε για δύο μεγάλες βιομηχανίες που παράγουν ομοειδή προϊόντα, ο ανταγωνισμός θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δύο ηπειρώτικες βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού «Ηπειρωτική  Βιομηχανία  Εμφιαλώσεων» του Πέτρου Σεπετά (Βίκος) και «ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ» της οικογένειας Χήτου (Ζαγόρι), με το Συμβούλιο της Επικρατείας να έχει τον δικό του ρόλο.

Αυτό τουλάχιστον έγινε γνωστό κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, από όπου προέκυψε ότι όλα ξεκίνησαν από το αίτημα της «Βίκος» προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για ανόρυξη δύο εφεδρικών γεωτρήσεων στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων και κυρίως από τον διαχωρισμό των δύο γεωτρήσεων για επιτραπέζιο νερό και για φυσικό μεταλλικό νερό..

Σημειωτέον ότι η διαφορά μεταξύ επιτραπέζιου και φυσικού μεταλλικού νερού είναι ότι το δεύτερο είναι υπόγειας προέλευσης και εμφιαλώνεται στην πηγή του, ενώ απαγορεύεται να υποστεί κάποια χημική επεξεργασία. Το επιτραπέζιο νερό μπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε και επιτρέπεται να περάσει οποιαδήποτε διαδικασία απολύμανσης ή κατεργασίας κριθεί απαραίτητη για την ασφάλεια του καταναλωτή.

Η επιτροπή περιβάλλοντος, ή καλύτερα η πρόεδρός της Τατιάνα Καλογιάννη, απέφυγε να εισέλθει σε πολλές λεπτομέρειες λόγω της δικαστικής εκκρεμότητας, ζητώντας μάλιστα και από τις κάμερες να μην καταγράψουν τα λεγόμενα. Η επιτροπή κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της τροποποίησης απόφασης των περιβαλλοντικών όρων της «Βίκος», με την κ. Καλογιάννη να υποστηρίζει ότι η γνωμοδότηση του σώματος μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από τη δικαστική διαμάχη των εταιριών.

Η εταιρία ζήτησε άδεια για την ανόρυξη δύο εφεδρικών γεωτρήσεων, οι οποίες θα λειτουργούν σε περιπτώσεις βλάβης ή άλλων προβλημάτων των δύο κύριων γεωτρήσεων, από όπου αντλούνται συνολικά 400.000 κυβικά μέτρα νερού. Οι εκπρόσωποί της εξήγησαν στην επιτροπή, όπως εξάλλου νωρίτερα είχαν πει και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, ότι οι δύο αυτές εφεδρικές γεωτρήσεις δεν αφορούν νέα άντληση νερού. Επίσης, οι εκπρόσωποι επικαλέστηκαν έγγραφο του υπουργείου Υγείας για τη διαφοροποίηση των συγκεκριμένων γεωτρήσεων (επιτραπέζιο και φυσικό μεταλλικό νερό).

Τελικά, μετά από συζήτηση, η επιτροπή είπε το ναι της κατά πλειοψηφία, με την παράταξη της «Ήπειρος Ανατροπής» να ψηφίζει λευκό και της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» να απέχει από την ψηφοφορία.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back