ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η επιστροφή στις βρύσες (δημόσιες και μη)

Εικόνα του άρθρου Η επιστροφή στις βρύσες (δημόσιες και μη)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2021, 22:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό η σημερινή, με τις πτυχές του θέματος να είναι πολλές και σημαντικές: από τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την ιδιωτικοποίηση του νερού μέχρι την προστασία των ποταμών, των υγροτόπων και των λιμνών, τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε πόσιμο και ποιοτικό νερό και τον περιορισμό της σπατάλης.

Πολλές οι πτυχές, λοιπόν, με τον κάθε φορέα, και σε τοπικό επίπεδο, να έχει τη δική του οπτική. Για παράδειγμα, η διοργάνωση Ioannina Lake Run έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του οικοσυστήματος της λίμνης, θυμίζοντας παράλληλα ότι γιορτάζει τη σημερινή μέρα μαζί με τον χορηγό της, μια εταιρία εμφιαλωμένου νερού...

Η καθ’ ύλην αρμόδια επί του νερού, ΔΕΥΑΙ, από την πλευρά της (μέσω email του προέδρου της Άρη Μπαρτζώκα), έρχεται να αναδείξει τη διακρατική της συνεργασία (με φορείς της Αλβανίας) για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού έργου Save Water με στόχο τη μείωση της σπατάλης του νερού. «Η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων στηρίζει λοιπόν έμπρακτα τον στόχο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό […]. Κάτι που καλεί να κάνουν και όλοι οι δημότες των Ιωαννίνων, στον βαθμό που τους αναλογεί, για την ορθολογική χρήση αυτού του πολύτιμου αγαθού που μας παρέχεται από την φύση. Δεν μπορούμε απλά να μένουμε θεατές…» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ορθολογική διαχείριση του νερού έχει ιδιαίτερη σημασία. Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο νερό της βρύσης. Οι περισσότεροι πολίτες, και στα Γιάννενα, καταφεύγουν εδώ και πολλά χρόνια στο εμφιαλωμένο νερό, το οποίο... έμελλε να αναδειχθεί σε αναγκαίο είδος και καταναλωτική συνήθεια, κι όχι στο νερό της βρύσης.

Πριν από τρεις μήνες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει με τα κράτη-μέλη όσον αφορά τη νέα οδηγία για το πόσιμο νερό. Στόχος των νέων κανόνων είναι να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του νερού βρύσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια εξέλιξη που ήρθε ως απάντηση στο αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που υπέγραψαν την πρώτη επιτυχημένη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών υπό τον τίτλο «Right2Water».

Πώς θα προσπαθήσει να πείσει η Ε.Ε. όσους διαχειρίζονται το νερό και κατ’ επέκταση τους πολίτες; Πρώτον, με τη θέσπιση πιο αυστηρών ορίων για ορισμένους ρύπους, όπως είναι ο μόλυβδος, για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού και δεύτερον με τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων από το εμφιαλωμένο νερό και τη δωρεάν παροχή νερού στα δημόσια κτίρια.

Παράλληλα, η ελληνική πολιτεία, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη μείωση των πλαστικών, έχει προχωρήσει από τον Νοέμβριο στην ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης σύμφωνα με την οποία οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν δημόσιες βρύσες για παροχή πόσιμου νερού σε αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές.

Στα Γιάννενα, υπάρχουν κάποιες δημόσιες βρύσες, άλλες λειτουργικές κι άλλες όχι. Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, είναι να εμπιστευτούν το νερό της βρύσης οι πολίτες. Και κάτι τέτοιο είναι δουλειά της ΔΕΥΑΙ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back