Λυκ πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μάχες γύρω από τη… «Γαλάζια Σημαία»

Εικόνα του άρθρου Μάχες γύρω από τη… «Γαλάζια Σημαία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2019, 15:17
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η αφαίρεση του βραβείου «Γαλάζια Σημαία» από 17 ελληνικές ακτές δεν ήταν και το καλύτερο νέο για τον οργανωμένο τουρισμό και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος. Το νέο αυτό έχει και τον αντίκτυπό του και στις ηπειρώτικες ακτές. Τρεις από τις συνολικά 12 βραβευμένες ακτές, έχασαν τη «Γαλάζια Σημαία». Και οι τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Πρόκειται για τη μεγάλη ακτή του Μονολιθίου, για την ακτή «Πλατάνια» στην Καστροσυκιά και για την ακτή «Τσούκες» στο Κανάλι.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χτες η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, που διαχειρίζεται το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» στην Ελλάδα από το 1992. Σύμφωνα με αυτή την ανακοίνωση, οι 17 συνολικά ακτές έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις. Γίνεται δε η διευκρίνιση ότι η ποιότητα των νερών σε αυτές τις ακτές παραμένει εξαιρετική. Ωστόσο, η «Γαλάζια Σημαία» έχει πολλά κριτήρια τα οποία δεν τηρήθηκαν, και αφορούν την παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, την καθαριότητα, την ορθή πληροφόρηση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και τις δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας αφήνει εκ των πραγμάτων ελεύθερο το πεδίο και για πολιτική αντιπαράθεση. Τον «χορό» της πολιτικής αντιπαράθεσης ανοίγει ο εκλεγμένος επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για «’γαλάζια’ ντροπή» και στρέφει τα βέλη του κυρίως στον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, και αρμόδιο για τον τουρισμό, Στράτο Ιωάννου. «Οι ευθύνες της Περιφέρειας συνολικά αλλά και ειδικότερα του αντιπεριφερειάρχη Ευστράτιου Ιωάννου είναι μεγάλες. Ειδικότερα, από το γεγονός ότι ο κ. αντιπεριφερειάρχης είναι άνθρωπος του τουρισμού με πολυετή παρουσία στα θεσμικά όργανα του κλάδου. Δυστυχώς, όπως έχω τονίσει πολλές φορές ως τώρα, στην Ήπειρο δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι ο Τουρισμός είναι μια υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή και ευαίσθητη για να την αντιμετωπίζουμε ως ευκαιρία ‘αρπαχτής’» τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του. Κατά τα άλλα επαναλαμβάνει τα περί έλλειψης οράματος σε όλους τους τομείς, και στον τουρισμό.

Οι ηπειρώτικες ακτές που συνεχίζουν να διατηρούν τη «Γαλάζια Σημαία», είναι: Κυανή Ακτή, Μέγα Άμμος στον Βράχο, Αμμουδιά και Βάλτος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και Αγία Παρασκευή, Δρέπανο, Καραβοστάσι και Μέγα Άμμος στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

ΣΧΟΛΙΑ
Gialia Galanis Anastasia
Έχω πάει στην ακτή Μέγα Άμμος, τρεις συνεχόμενες χρονιές. Καθαρά νερά, καθαρή η αμμουδιά και πολύ ωραίες ταβέρνες!!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3