Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

MASH: Σαράντα χρόνια από το πιο μαζικό «αντίο»

Εικόνα του άρθρου MASH: Σαράντα χρόνια από το πιο μαζικό «αντίο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/02/2023, 23:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην εποχή του streaming, που διαδέχθηκε την εποχή του downloading (το οποίο φαίνεται να επιστρέφει ωστόσο), τα τηλεοπτικά ρεκόρ μοιάζουν εύκολα.

Ένα όμως τηλεοπτικό «εξόδιο» παραμένει το πιο πολυειδομένο όλων των εποχών: Το τελευταίο επεισόδιο του MASH, μιας από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών που είπε «αντίο» σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια: Το Goodbye, Farewell, and Amen προβλήθηκε στο CBS και το είδαν 6 στους 10 θεατές στις ΗΠΑ.

Προσέξτε όμως: όχι γενικά 6 στους 10 ή «το κατέβασαν τόσοι-ες» ή «το έκαναν streaming». Το είδαν ταυτόχρονα, σε ζωντανή μετάδοση 50,2 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, το τελευταίο επεισόδιο του Game of Throne το είδαν συνολικά 19,3 εκατομμύρια τηλεθεατές.

To MASH είχε «γεννηθεί» 13 χρόνια πριν ως ταινία. Ο Ρόμπερτ Ώλτμαν είχε σκηνοθετήσει απολαυστικά, τους απολαυστικούς Ντόναλντ Σάδερλαντ και Έλιοτ Γκουλντ, σε μια βαθιά αντιπολεμική ταινία, τοποθετούμενη στην αμερικάνικη εκστρατεία στην Κορέα και τον πρώτο «πόλεμο δι αντιπροσώπων», κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Το 1972 ο Λάρι Γκέλμπαρτ ανέλαβε να φτιάξει μια σειρά, με τους εξίσου απολαυστικούς Άλαν Άλντα στο ρόλο του Χώκαϊ και τον Γουέιν Ρότζερς ως Τράπερ μακ Ιντάιρ. Η σειρά είχε τέτοια επιτυχία που κράτησε 251 ολόκληρα επεισόδια, όπου μαζί με τους Χοτ Λιπς Λορέτα Σουίτ, τον Τζέιμι Φαρ, τον Ρέινταρ και άλλους που πέρασαν κατά καιρούς, κράτησαν στις οθόνες του, το αμερικάνικο κοινό (και κατόπιν, πολλά ακόμα, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό).

Στις 28 Φεβρουαρίου 1983 η σειρά ήδη «αγκομαχούσε» ως πολιτιστικό προϊόν και έπρεπε να τελειώσει.

Το σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Άλντα, που συμμετείχε και στη συγγραφή του και στην πραγματικότητα, ήταν μια ταινία δύο ωρών.

Το παρεάκι ζει την κατάπαυση του πυρός και την ουσιαστική ήττα των ΗΠΑ και των συμμάχων του και τα μαζεύει. Στην τελευταία σκηνή, αποχαιρετά και το κοινό με ένα μεγάλο «goodbye».

Αυτό το «αντίο», το είδε ταυτόχρονα η μεγαλύτερη μάζα τηλεοπτικού κοινού που έκατσε να παρακολουθήσει πρώτη προβολή series finale. Μιας σειρά που αν δεν την έχετε δει, αξίζει τον κόπο να το κάνετε, έστω και 50 χρόνια μετά την έναρξή της, για πολλούς λόγους.

Επίσης, μπορείτε να ακούσετε τη διασκευή του θέματος από τους Manic Street Preachers:


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back