ΚΟΣΜΟΣ

Μάντσεστερ: Έρευνες για δίκτυο τρομοκρατών (upd)

Εικόνα του άρθρου Μάντσεστερ: Έρευνες για δίκτυο τρομοκρατών (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2017, 22:32
ΚΟΣΜΟΣ

«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι ερευνούμε ένα δίκτυο», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Ίαν Χόπκινς σε δημοσιογράφους, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε νέες συλλήψεις που σχετίζονται με το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ.

Οι αρχές προχώρησαν και στη σύλληψη και του πατέρα του δράστη της επίθεσης στο Μάντσεστερ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος μονάδας των λιβυκών υπηρεσιών ασφαλείας.

Νωρίτερα οι τοπικές αρχές είχαν συλλάβει τον μικρότερο αδελφό του Αμπέντι, Χασέμ, ως ύποπτο για δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος.

Αργά σήμερα το βράδυ η αστυνομία του Μάντσεστερ προχώρησε στη σύλληψη και μιας γυναίκας για σχέση με την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί πέντε άτομα που σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές σχετίζονται με την επίθεση.

Κατά τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, οι έρευνες «κινούνται με ταχύτητα και έχουν μεγάλη πρόοδο», ωστόσο παραμένει κρίσιμο το ερώτημα «αν ο δράστης υπήρξε μέλος μεγαλύτερης ομάδας ή έδρασε μόνος του».

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ, δήλωσε ότι ο Αμπέντι, η φωτογραφία του οποίου δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, «πιθανότατα δεν ήταν μοναχικός λύκος» και πως ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, οι αρχές πιστεύουν ότι αυτός που κατασκεύασε τη βόμβα παραμένει ελεύθερος.

Ο Αμπεντί πυροδότησε την αυτοσχέδια βόμβα του καθώς το πλήθος έβγαινε από τον συναυλιακό χώρο, με συνέπεια να προκληθεί τρομακτικός πανικός. Στη διαμελισμένη σορό του, οι Αρχές βρήκαν το έγγραφο της ταυτότητάς του, ενώ χθες έκαναν έρευνες στο σπίτι του και συνέλαβαν τον αδελφό του.

Ο 23χρονος είχε γεννηθεί στο Μάντσεστερ την Πρωτοχρονιά του 1994 από Λίβυους γονείς, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη βορειοαφρικανική χώρα λόγω αντίθεσης με το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Μετά από μερικά χρόνια διαμονής στο Λονδίνο, η οικογένεια μετακόμισε οριστικά στο Μάντσεστερ, όπου ο πατέρας του δράστη συνήθιζε να απευθύνει το κάλεσμα για την προσευχή από το ισλαμικό τέμενος στο Ντίντσμπερι.

Ο Αμπέντι πήγε σχολείο στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, πριν εγκαταλείψει τις σπουδές του και αρχίσει να εργάζεται σε αρτοποιείο.

Στο μεταξύ με το επίπεδο επιφυλακής στο ύψιστο σημείο σε ολόκληρη τη χώρα, στρατιώτες περιπολούν σημεία κλειδιά στο Λονδίνο, όπως το κοινοβούλιο, το παλάτι, οι ξένες πρεσβείες, αλλά και κεντρικοί δρόμοι.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back