ΚΟΣΜΟΣ

Μάντσεστερ: Παγκόσμια κατακραυγή-Συνελήφθη 23χρονος (upd)

Εικόνα του άρθρου Μάντσεστερ: Παγκόσμια κατακραυγή-Συνελήφθη 23χρονος (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2017, 16:50
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της πολύνεκρης επίθεσης στο Μάντσεστερ, το βράδυ της Δευτέρας. Στο κείμενο  οι τζιχαντιστές μιλούν για τοποθέτηση εκρηκτικών από «στρατιώτη του χαλιφάτου».


Ένας 23χρονος άνδρας συνελήφθη στο νότιο Μάντσεστερ από την αστυνομία που διερευνά την τρομοκρατική επίθεση. Σύμφωνα με το BBC θα ακολουθήσουν περισσότερες συλλήψεις και επιδρομές.



Ο μοναδικός φυσικός αυτουργός της επίθεσης στο Μάντσεστερ, που κόστισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους και τον τραυματισμό άλλων 59, έχει ταυτοποιηθεί, δήλωσε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι. Πρόσθεσε δε ότι είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, με στόχο την πρόκληση των μεγαλύτερων δυνατών ανθρώπινων απωλειών.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης σκοτώθηκε αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε λίγο μετά τις 22:33 τοπική ώρα (00:33 ώρα Ελλάδας) στο Manchester Arena, που έχει χωρητικότητα 21.000 ανθρώπων. Μεταξύ των νεκρών είναι και παιδιά, τόνισε η αστυνομία.


ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ

Στο μεταξύ παγκόσμια κατακραυγή έχει προκάλεσε η επίθεση στο Μάντσεστερ Αρένα.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση στο Μάντσεστερ -μια επίθεση εναντίον όλων μας. Στεκόμαστε στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων και του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου», το σχόλιο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Twitter.

Την απόλυτη στήριξή του στον βρετανικό λαό εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι, «αθώοι άνθρωποι που διασκέδαζαν και χαίρονταν τη ζωή τους δολοφονήθηκαν από σατανικά αποβράσματα». Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα τους αποκαλέσω τέρατα, διότι, μπορεί να τους αρέσει ο όρος. Στο εξής θα τους αποκαλώ αποβράσματα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό της Βρετανίας για να της εκφράσει τα συλληπητήριά του για την αποτρόπαια επίθεση στο Μάντσεστερ.

Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη και το σοκ της: «Οι πολίτες στη Μεγάλη Βρετανία πρέπει να ξέρουν ότι η Γερμανία θα τους συμπαρασταθεί».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Τερέζα Μέι, εξέφρασε τη θέλησή του για συνεργασία με στόχο να δοθεί ηχηρή απάντηση στην τρομοκρατία. Ο Γάλλος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του εξέφρασε τη θλίψη αλλά και τη συμπαράσταση της Γαλλίας στο βρετανικό λαό. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ καταδίκασε με τη σειρά του την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο δειλή μορφή τρομοκρατίας που στοχεύει νέα παιδιά που πάνε σε μια συναυλία.

Και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε τη θλίψη του για την επίθεση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη θλίψη του και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στο Μάντσεστερ: «Σήμερα θρηνούμε μαζί σας. Αύριο θα δουλέψουμε όλοι μαζί δίπλα, δίπλα για να πολεμήσουμε αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν τη ζωή μας».

Οι σημαίες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι μεσίστιες σήμερα, σε ένδειξη πένθους για τα θύματα του Μάντσεστερ.

ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

«Τα λιοντάρια του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ αρχίζουν να επιτίθενται σε όλους τους Σταυροφόρους. Αλλαχού Ακμπάρ» λέει ένας άνδρας με βίντεο στο σιαδίκτυο και σηκώνει ένα λευκό χαρτί στο οποίο έχει γράψει «Μάντσεστερ 2017-05-22».

Στο βίντεο διάρκειας 16 δευτερολέπτων, ο άνδρας ο οποίος έχει τελείως καλυμμένο το πρόσωπο του, με φόντο μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους, υποστηρίζει ότι το ISIS βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο Μάντσεστερ και προειδοποιεί ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back