ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μακριά από τα σχολεία οι κεραίες

Εικόνα του άρθρου Μακριά από τα σχολεία οι κεραίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2017, 12:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο πλευρό των κατοίκων που αντιδρούν στην εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας δίπλα ή κοντά σε σχολεία, βρίσκεται ο δήμος Ιωαννιτών. Τον τελευταίο καιρό, τα Λακκώματα και η Ανατολή είδαν μια συγκεκριμένη εταιρία να τοποθετεί κεραίες. Και ναι μεν στη δεύτερη περίπτωση, η επιχείρηση εγκατάστασης σταμάτησε (προς το παρόν) λόγω πολεοδομικών παραβάσεων της πολυκατοικίας στην οποία θα «φιλοξενούνταν» η κεραία, αλλά στην πρώτη περίπτωση, η κεραία βρίσκεται στη θέση της, καθόλα νόμιμη, εδώ και έναν μήνα.

Κάτοικοι των Λακκωμάτων βρέθηκαν χτες το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο, αναρτώντας μάλιστα πανό μέσα στην αίθουσα για την απομάκρυνση της κεραίας. Ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 4ου δημοτικού σχολείου Γιώργος Τσόδουλος, στην τοποθέτησή του, δεν αμφισβήτησε τη νομιμότητα της συγκεκριμένης κεραίας, υποστήριξε εύλογα, ωστόσο, ότι «μάχη που δεν δίνεται, είναι χαμένη». Η κεραία αυτή επηρεάζει όχι μόνο το 4ο δημοτικό σχολείο αλλά και τον παιδικό σταθμό που βρίσκεται απέναντι.

 Το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησε να συμπαρασταθεί στους κατοίκους στον αγώνα τους για το «ξήλωμα» της κεραίας αλλά και να συνδράμει σε δικαστικό επίπεδο. Καταρχήν, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πολιτικό θέμα, δεδομένου ότι το 2012 άλλαξε η νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται πια η τοποθέτηση κεραίας σε απόσταση μικρότερη των 300 μ. από σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.

Συγκεκριμένα, ο ισχύων νόμος 4070/2012 δεν καθορίζει ένα όριο ελάχιστης απόστασης κεραιών από σχολεία ή νοσοκομεία, αλλά απλά καθορίζει ότι, αν η κεραία βρίσκεται σε απόσταση έως 300 μέτρα από ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, τα όρια έκθεσης του κοινού στην ακτινοβολία δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% των τιμών που καθορίζονται.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ανέφερε ότι πρέπει να γίνει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο ο Δήμος μπορεί να διεκδικήσει μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), δεδομένου του γεγονότος ότι και σε άλλες πόλεις υπάρχουν αντιδράσεις για τις κεραίες. Σήμερα, στον Δήμο υπάρχουν 120 κεραίες, με τις 50 από αυτές να βρίσκονται μέσα στην πόλη.

Κατά τη συζήτηση, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής Φίλιππας Τσουμάνης έκανε δε γνωστό ότι υπάρχει εγκατεστημένη κεραία και δίπλα από βρεφονηπιακό σταθμό στην οδό Βηλαρά. «Καμία κεραία κοντά στα παιδάκια» τόνισε ο κ. Τσουμάνης, προσθέτοντας ότι η όλη κατάσταση «στην πράξη είναι ανεξέλεγκτη», παρά το γεγονός ότι προβλέπεται έλεγχος από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» Τάκης Τασούλας και «ΔΡΑΣΥ» Σωτήρης Μαλάμος ζήτησαν το άμεσο ξήλωμα των κεραιών.

ΣΧΟΛΙΑ
Θωμάς Νούσιας
Μόνο από κεραίες κοντά σε σχολεία κινδυνεύουν τα παιδιά; Με τις κεραίες που είναι δίπλα στα σπίτια τους τι γίνεται; Και οι κάτοικοι γιατί αντιδρούν μόνο για τις δύο και όχι για τις δεκάδες άλλες; Σε κάθε γειτονιά υπάρχουν τουλάχιστον τρείς κεραίες κινητής τηλεφωνίας, μία για κάθε εταιρία. Και πολύ εύκολα, με ένα «κλικ», μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί τα ακριβή σημεία. Αυτό που λείπει είναι η υπεύθυνη ενημέρωση για όλες τις «βόμβες» που απειλούν την υγεία και τη ζωή μας (περιβαλλοντικές και διατροφικές), καθώς και οι οργανωμένες κινήσεις πολιτών που θα κάλυπταν το κενό από την ανυπαρξία πολιτείας και αυτοδιοίκησης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back