ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μαθητικός διαγωνισμός «Λέμε ΟΧΙ στον Σχολικό Εκφοβισμό»

Εικόνα του άρθρου Μαθητικός διαγωνισμός «Λέμε ΟΧΙ στον Σχολικό Εκφοβισμό»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2016, 10:00
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Συνεχίζεται, για 4η χρονιά, ο ψηφιακός διαγωνισμός «Λέμε ΟΧΙ στον Σχολικό Εκφοβισμό», ο οποίος πραγματοποιείται και εφέτος από τις 19 Σεπτεμβρίου στα Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια όλης της χώρας. 

Οι μαθητές ηλικίας μεταξύ 10 και 15 ετών, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, καλούνται να σχηματίσουν ομάδες 2 έως 5 ατόμων και να δημιουργήσουν είτε ένα βίντεο διάρκειας 3 με 5 λεπτών, είτε μια παρουσίαση σε μορφή powerpoint, όπου θα αναπτύσσουν τη δική τους άποψη σχετικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Στόχος είναι να επικοινωνήσουν το δικό τους μήνυμα υπέρ της ισότητας.

Οι μαθητές θα πρέπει να αναρτήσουν το τελικό τους βίντεο ή την παρουσίαση (σε Microsoft PowerPoint) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος μέχρι τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 (ώρα Ελλάδας 23:59). Στη συνέχεια, οι συμμετοχές των μαθητών θα κριθούν από μια επιστημονική επιτροπή.

Οι πέντε καλύτερες ομάδες με τους εκπαιδευτικούς τους θα παρακολουθήσουν εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), όπου θα βραβευτούν.


ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Αυτή τη χρονιά δίνεται έμφαση στο φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyber bulluying). Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να οριστεί ως χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ιδίως κινητών τηλεφώνων και το διαδίκτυο, για να ενοχλήσει κανείς κάποιον. Είναι μια μέθοδος εκφοβισμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση όλων των διαφορετικών τύπων εκφοβισμού. 

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να είναι μια επέκταση του εκφοβισμού που γίνεται πρόσωπο-με-πρόσωπο, με την τεχνολογία. Ωστόσο, η διαδικτυακή παρενόχληση διαφέρει σε αρκετά σημαντικά σημεία από άλλα είδη εκφοβισμού: για παράδειγμα, η εισβολή στο σπίτι/προσωπικό χώρο και η δυσκολία στον έλεγχο ηλεκτρονικών μηνυμάτων που κυκλοφορούν.

Ο διαγωνισμός «Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό» είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Βρετανικού Συμβουλίου και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας με τίτλο «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα», το οποίο είναι κατά της ενδοσχολικής βίας και βασίζεται στα ιδανικά και τις αξίες του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back