Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 8-12-2018, 10:45
ΕΛΛΑΔΑ

Τα ρομπότ που κατασκεύασαν θα μπορούσαν, όπως λένε, να εξερευνήσουν τον πλανήτη Άρη. Ή να βοηθήσουν ασθενείς ...στον πλανήτη Γη να λαμβάνουν τα σωστά φάρμακα στη σωστή δοσολογία. Οι κατασκευές τους υπόσχονται ακόμα να δημιουργήσουν ένα «ρομποτικό μικροκλίμα» για την προστασία των ζώων του πλανήτη ή να ειδοποιούν τα καράβια για κινδύνους και -εναλλακτικά- να σώζουν ναυαγούς. Οι δημιουργίες τους είναι φιλόδοξες, παρότι οι ίδιοι ...δεν έχουν καν τελειώσει το σχολείο. 

Ο λόγος για τις μαθήτριες και τους μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, που συμμετέχουν με 67 ομάδες στο 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, που διοργανώνει στις 15 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι μαθητές δημιούργησαν επίσης ρομποτικές κατασκευές για ένα έξυπνο σπίτι με κατοίκους με προβλήματα ακοής και κίνησης μέσω εφαρμογών σε κινητό τηλέφωνο, αλλά και για ένα αυτόνομο έξυπνο σπίτι που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και συλλέγει βρόχινο νερό, ένα μηχανικό ασύρματο χέρι, το οποίο αν αναπτυχθεί θα μπορούσε να ανυψώνει και να μεταφέρει αυτοκίνητα εξ αποστάσεως μέσω κινητού, ένα παιχνίδι με ρομποτικά αυτοκίνητα που ελέγχονται με ασύρματα γάντια που φορούν οι παίκτες στα χέρια τους, ρομποτικό όχημα που κινείται αυτόνομα και συλλέγει ανακυκλώσιμα υλικά, ένα έξυπνο ποδήλατο και ένα βιονικό χέρι, ρομπότ που ανιχνεύει υλικά ανάλογα με το είδος τους (σίδερο, αλουμίνιο, γυαλί) κι ένα έξυπνο ρομποτάκι – ανθρωποειδές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, οι αιτήσεις για συμμετοχή στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής κάθε χρόνο αυξάνονται θεαματικά σε αριθμό. Στο 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής συμμετέχουν 67 ομάδες από Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Ε.Ε.Ε.ΕΚ. από περιοχές όπως Γιάννενα, Βόλο, Σέρρες, Έδεσσα, Κιλκίς, Αλεξάνδρεια, Άγιο Αθανάσιο, Καρδία, Περαία, Θερμαϊκό, Καλαμαριά, Ευκαρπία, Εύοσμο, Αμπελόκηπους, Σταυρούπολη, Πολίχνη, Νεάπολη, Συκιές, Δήμο Θεσσαλονίκης κ.α. και από Κύπρο, που θα πάρουν μέρος ηλεκτρονικά στο εκθεσιακό μέρος. 

«Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, να αλληλεπιδράσουν, να γνωριστούν, να συναγωνιστούν και τελικά να δημιουργήσουν και να προβάλουν τις ιδέες και τη δημιουργικότητα τους στον τομέα της ρομποτικής, μέσα σε ένα κλίμα άμιλλας και χαράς, χωρίς διακρίσεις" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται ότι η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν, καθώς στηρίζεται στον εθελοντισμό, οι δαπάνες της διοργάνωσης καλύπτονται από χορηγίες και τα παιδιά εργάζονται αποκλειστικά μόνα τους, χωρίς προπονητές, έτσι ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ μπορούν να προσέρχονται στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σχολικού συγκροτήματος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη (περιοχή Στρεμπενιώτη, π. Πολυκλαδικό) από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, για να θαυμάσουν τις ρομποτικές δημιουργίες των μαθητών/ριών ενώ στις 2 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής.

Πηγή: ΑΠΕ

Ntoti2
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
γιαννιωτ'κο