ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μαθητεία στο Καλέντζι: Ζωή πέρα από την ανάπτυξη

Εικόνα του άρθρου Μαθητεία στο Καλέντζι: Ζωή πέρα από την ανάπτυξη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/09/2023, 13:57
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το Καλέντζι, στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, έγινε ξανά πεδίο έρευνας, μάθησης, και αναστοχασμού για μία πιο βιώσιμη και αξιοβίωτη κοινωνία.

Το οικοσύστημα εναλλακτικών εγχειρημάτων της Ηπείρου «σύστησε» ξανά τις προσπάθειές του, στο τετραήμερο θερινό σχολείο με τίτλο «Life after growth», που έγινε υπό τον συντονισμό της τοπικής ερευνητικής ομάδας του P2P Lab, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τάλιν και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. 

Φέτος, περίπου 20 ερευνητές/ριες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έως τη Βραζιλία και τις Φιλιππίνες, συζήτησαν με φόντο τα Τζουμέρκα, για τις ανάγκες, την αξία, την εργασία και το χρόνο, με όραμα μία ζωή πέρα από το καταστροφικό δόγμα της συνεχούς οικονομικής μεγέθυνσης.

«Σημείο εκκίνησης δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την εντεινόμενη κλιματική κρίση, τις τρομακτικές συνέπειες της οποίας μόλις έχουμε αρχίσει να βιώνουμε. Η άμεση συσχέτιση του παρόντος οικονομικού μοντέλου με την κλιματική κρίση είναι πλέον πέρα από αμφισβήτηση σε επιστημονικό επίπεδο» αναφέρουν οι διοργανωτές στη σχετική ανακοίνωση.

Οι συμμετέχοντες/ουσες του θερινού σχολείου είχαν την ευκαιρία να εργαστούν με τοπικές ομάδες και εγχειρήματα όπως η ενεργειακή κοινότητα Κοινέργεια, το διαπολιτισμικό εργαστήριο Habibi.Works, ο κοινωνικός συνεταιρισμός Τα Ψηλά Βουνά, και το διεθνές δίκτυο Wind Empowerment, που δημιουργούν στην πράξη τις πρακτικές ενός νέου, βιώσιμου τρόπου παραγωγής και οργάνωσης της οικονομίας.

Από τα βασικά αποτελέσματα του θερινού σχολείου ήταν ο εντοπισμός και η ανάδειξη πρακτικών ενός νέου κόσμου, σπόροι του οποίου είναι φυτεμένοι ήδη στο εδώ και το τώρα. Πρακτικές που μπορούν να δώσουν λύσεις στην κλιματική κρίση, ενώ ανοίγουν δρόμους για μια μετάβαση σε ένα κοινωνικά δίκαιο μοντέλο.

«Η αναγνώριση αυτών των πρακτικών και η δημιουργία μιας κοινότητας έρευνας και πρακτικής φωτίζουν ένα δυναμικό πεδίο, και επαναφέρουν την ελπίδα για έναν κόσμο που αξίζει να ζούμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές», καταλήγουν. 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back