ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα «κοσμοτοπικά» Γιάννενα, στη Libération

Εικόνα του άρθρου Τα «κοσμοτοπικά» Γιάννενα, στη Libération
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2023, 15:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα Γιάννενα, το Καλέντζι και οι Τζουμέικερς, είναι στις σελίδες της Liberation, σήμερα Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου.

Το θέμα είναι ο «κοσμοτοπικισμός» (Cosmolocalism) και μια διαφορετική τάση στην παραγωγή, που βασίζεται στη λογική της συλλογικότητας, της παγκόσμιας σκέψης και έρευνας και της τοπικής εφαρμογής, με ανοιχτά, ελεύθερα σχέδια και δυνατότητες που ξεφεύγουν από την αγοραία αντίληψη για τα… πάντα.

Τα Γιάννενα, τα οποία τον τελευταίο καιρό προβάλλονται ως μια «silicon valley» εν τη γενέσει της, ενίοτε για λάθος λόγους, είναι εδώ και καιρό πρωτοπόρα στην καινοτομία, στη συλλογική προσπάθεια πάνω στην έρευνα και την παραγωγή, στη θεωρητική αναζήτηση και στην πρακτική εφαρμογή.

«Εστίες» όπως το P2P Lab, οι Τζουμέικερς, το «οικοσύστημα» της κοινωνικής οικονομίας, διαμορφώνουν ένα διακριτό και επιδραστικό πόλο, σε πολλές κοινωνικές πτυχές.

Ο Νικολά Σελνίκ λοιπόν, υπογράφει στη Liberation το άρθρο «Cosmolocalisme: L’ Internationale du do-it-yourself», ήτοι «Κοσμοτοπικισμός, η Διεθνής του ‘φτιάξτο μόνος σου’» και μιλάει με τους ανθρώπους των Τζουμέικερς, του εργαστηρίου στο Καλέντζι, αλλά και του P2P Lab για τη δράση τους.

Φιλοξενεί δηλώσεις των Βασίλη Νιάρου και Βασίλη Κωστάκη για τη λειτουργία και τους σκοπούς των φορέων και αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Για την ώρα, οι σπόροι του κοσμοτοπικισμού είναι διαδεδομένοι σε όλη την Ευρώπη. Οι Έλληνες του P2P Lab είναι σίγουρα σε συνεργασία με την ομάδα Farm Hack στις ΗΠΑ, αλλά έχουν επισκεφθεί και την κίνηση του Atelier Paysan στη Γαλλία».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3