Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Μ. Τζούφη: Ενημέρωση Επιτρόπου για τις επιπτώσεις της κρίσης στην εκπαίδευση

Εικόνα του άρθρου Μ. Τζούφη: Ενημέρωση Επιτρόπου για τις επιπτώσεις της κρίσης στην εκπαίδευση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2018, 17:47
ΕΛΛΑΔΑ

Για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση ενημέρωσε την επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic, η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη.

Η υφυπουργός σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης, η επιβράδυνση της οικονομίας είχε επίσης αντίκτυπο στους παράγοντες που επηρεάζουν τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα των μαθητών, σε επίπεδο παρακολούθησης, απόδοσης και ποιότητας. Επίσης, η μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, η αυξημένη εργασία και η εργασιακή ανασφάλεια των γονέων, πυροδότησαν μια σειρά από καταστάσεις που σχετίζονται με την παιδική φτώχεια, την υλική αποστέρηση και τελικά την εκπαίδευση των μαθητών».

Πρόσθεσε ότι «μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο λιτότητας, η κυβέρνησή μας έθεσε μια σειρά από προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων – ειδικά των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας». 

Όπως ανέφερε η κα Τζούφη, παρά τις ασφυκτικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών, το υπουργείο Παιδείας κατάφερε ενδεικτικά να:

  • αυξήσει τις δαπάνες για την Παιδεία μετά από 5 χρόνια μειώσεων,
  • αυξήσει τον Προϋπολογισμό του 2017 κατά 5,4 % σε σχέση με το 2016 και στον Προϋπολογισμό του 2018 κατά 3,6 % σε σχέση με το 2017,
  • εξασφαλίσει έκτακτη επιχορήγηση στα Πανεπιστήμια ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ,
  • αυξήσει τη δημόσια δαπάνη για την Έρευνα και την Καινοτομία.

Στη συνέχεια η κα Τζούφη ανέλυσε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Στη σύσκεψη, από πλευράς ΥΠΠΕΘ, συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Αγγελόπουλος, καθώς και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back