ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Ανατολή: Το Ισραήλ επιτίθεται στη Δαμασκό. Το Ιράν υπόσχεται αντίποινα

Εικόνα του άρθρου Μ. Ανατολή: Το Ισραήλ επιτίθεται στη Δαμασκό. Το Ιράν υπόσχεται αντίποινα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/01/2024, 20:31
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι τέσσερα μέλη των Φρουρών της Επανάστασής του σκοτώθηκαν στην πυραυλική επίθεση του Σαββάτου στη Δαμασκό. Αρκετά μέλη των συριακών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν επίσης, ανέφερε το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) σε ανακοίνωσή του, την οποία μετέδωσε το Al Jazeera.

Το αραβικό κανάλι πρόσθεσε ότι η ιρανική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για «τρομοκρατική» επίθεση του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι ένας από τους νεκρούς του IRGC πιστεύεται ότι ήταν ο επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της δύναμης Quds, της πιο επίλεκτης μονάδας του IRGC.

Το ιρανικό κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV δημοσίευσε πλάνα που, όπως είπε, έδειχναν την «εκτεταμένη καταστροφή» που προκλήθηκε από το χτύπημα στη συνοικία Mazzeh το Σάββατο:

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για το χτύπημα, λέγοντας ότι «διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει. Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα αφήσει αναπάντητα τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι σε δήλωση που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανάνι δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει «στον κατάλληλο χρόνο και τόπο» και καταδίκασε «την κλιμάκωση των επιθετικών και προκλητικών επιθέσεων» του Ισραήλ.

Το Ιράν και οι στρατιωτικοί σύμμαχοί του στη Συρία έχουν οχυρωθεί σε ευρείες περιοχές της ανατολικής, νότιας και βόρειας Συρίας και σε πολλά προάστια γύρω από την πρωτεύουσα.

Τον Δεκέμβριο, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε δύο μέλη των Φρουρών και μια άλλη κοντά στη Δαμασκό στις 25 Δεκεμβρίου σκότωσε έναν ανώτερο σύμβουλο των Φρουρών που επέβλεπε τον στρατιωτικό συντονισμό μεταξύ της Συρίας και του Ιράν.

Το Ισραήλ απάντησε στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου εξαπολύοντας έναν καταστροφικό αεροπορικό και χερσαίο πόλεμο στη Γάζα με στόχο την εξάλειψη της κυβερνώσας ισλαμιστικής ομάδας. Η σύγκρουση επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή με τη βία να αυξάνεται στη Συρία, το Λίβανο, το βόρειο Ιράκ και την Ερυθρά Θάλασσα.

Στο Λίβανο, η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ καθώς και τοπικές πτέρυγες παλαιστινιακών μαχητικών ομάδων εκτόξευσαν ρουκέτες πέρα από τα σύνορα προς το Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Mε πληροφορίες από Reuters, Al Jazeera. Φωτογραφία: SANA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back