Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«Love forever» σε ένα μαυσωλείο

Εικόνα του άρθρου «Love forever» σε ένα μαυσωλείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2017, 22:02
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Στο Κάστρο, στην ακρόπολη του τζαμιού του Ασλάν πασά, στην πίσω πλευρά του τζαμιού, υπάρχει ένα οθωμανικό ταφικό μνημείο, ο αποκαλούμενος τουρμπές. Είναι ο μοναδικός τουρμπές που έχει διασωθεί στην πόλη. Το όμορφο αυτό οκτάπλευρο κτίριο έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου και στα χέρια… των ερωτευμένων κυρίως. Στους τοίχους του, καταγράφονται μηνύματα αγάπης του τύπου «Κατερίνα+Σάββας=love» ή αρχικά ονομάτων των ερωτευμένων, καρδούλες, ημερομηνίες γέννησης, υπογραφές όπως και σημειώσεις του τύπου «ήμουν κι εγώ εδώ». Κι όλα αυτά σε ένα μαυσωλείο.

Πέραν της… ρομαντικής αυτής διάστασης, το μνημείο είναι εγκαταλελειμμένο. Το ταφικό αυτό μνημείο ανήκε στον Ασλάν πασά, ιδρυτή του παρακείμενου τζαμιού. Εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Παρά την εγκατάλειψή του, ο εσωτερικός γλυπτός και ζωγραφιστός διάκοσμος με αραβουργήματα παραμένει εντυπωσιακός. Το μαυσωλείο φιλοξενεί ταφικές πλάκες με επιγραφές και… περιστέρια.

Στον περίβολο του τζαμιού, εκτός από τον τουρμπέ, υπάρχουν και άλλοι τάφοι επιφανών μουσουλμάνων με επιτύμβιες στήλες, με ανάγλυφο διάκοσμο και επιγραφές.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back