Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Απολογισμός με πέντε νεκρούς και 40 τραυματίες-Οι πρώτες συλλήψεις (upd)

Εικόνα του άρθρου Λονδίνο: Απολογισμός με πέντε νεκρούς και 40 τραυματίες-Οι πρώτες συλλήψεις (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2017, 11:48
ΚΟΣΜΟΣ

Στους πέντε έφθασαν τελικά οι νεκροί και σε 40 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών από τη χθεσινή αιματηρή επίθεση στο Λονδίνο. Μια επίθεση που ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες καθώς συνέβη ακριβώς ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών και σε σταθμούς του μετρό κοντά στα γραφεία της ΕΕ.

Η βρετανική αστυνομία πραγματοποιεί επιδρομή σε κατοικία στο Μπέρμιγχαμ στο πλαίσιο της έρευνας για τη χθεσινή επίθεση στο κοινοβούλιο στο Λονδίνο, μετέδωσαν βρετανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το δίκτυο Sky News μετέδωσε πως έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις στο Μπέρμιγχαμ.

Η επίθεση σημειώθηκε χθες νωρίς το απόγευμα, όταν ένας γενειοφόρος και μαυροντυμένος άνδρας έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, απέναντι από το Μπιγκ Μπεν, πριν μαχαιρώσει θανάσιμα έναν αστυνομικό στην προσπάθειά του να διεισδύσει μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο. 

Ο δράστης, ο οποίος έδρασε μόνος, σύμφωνα με τους ερευνητές, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την πράξη του, στη συνέχεια «σκοτώθηκε από έναν άλλον αστυνομικό», σύμφωνα με τον διοικητή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μαρκ Ρόουλι.

«Σε αυτή τη φάση δεν θα κάνω επιπλέον σχόλιο για την ταυτότητα του δράστη, όμως η υπόθεση εργασίας μας είναι ότι εμπνεύστηκε από τη διεθνή τρομοκρατία. Επίσης πρέπει να πω ότι πιστεύουμε πως περίπου 40 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Τρεις τραυματίες είναι αστυνομικοί εκ των οποίων δύο σε σοβαρή κατάσταση. Η έρευνά μας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς», τόνισε ο υποδιευθυντής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

Λόγω της επίθεσης αποφασίστηκε η αστυνομική παρουσία να είναι από εδώ και στο εξής αυξημένη στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι φυγαδεύθηκε από το κτίριο τη στιγμή που ακούστηκαν οι πυροβολισμοί και μεταφέρθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία, στον αριθμό 10 της Downing Street.

Στο κοινοβούλιο βρισκόταν και ο επικεφαλής της αστυνομίας, ο οποίος είναι μάλιστα μάρτυρας κλειδί.

Από την πρώτη στιγμή οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες αν έχουν υλικό στα κινητά τους τηλέφωνα, είτε φωτογραφίες είτε βίντεο να επικοινωνήσουν και να το παραδώσουν στην αστυνομία.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα σε ολόκληρο το Λονδίνο.

Αμέσως μετά την επίθεση οι δρόμοι γύρω από το κοινοβούλιο έκλεισαν όπως επίσης σταμάτησαν και τα δρομολόγια του μετρό.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι τρεις Γάλλοι μαθητές τραυματίστηκαν στην επίθεση.


ΕΠΤΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Η βρετανική αστυνομία προχώρησε σε επτά συλλήψεις για τη διπλή επίθεση στον περίβολο του κοινοβουλίου και στην γέφυρα του Ουέστμινστερ, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι τον εντοπισμό και άλλου δράστη, αλλά και την ταυτοποίηση του νεκρού.

Οι κατοικίες στις οποίες έγινε η έφοδος της αστυνομίας και οι συλλήψεις βρίσκονται στο Λονδίνο, το Μπίρμινγκχαμ και σε άλλες περιοχές.

Το Μπέρμιγχαμ είναι ένα προπύργιο των Βρετανών ισλαμιστών και ένας από τους δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, ο Μοχάμεντ Αμπρίνι, είχε διαμείνει εκεί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back