Oikonomou pisoi
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Λογιστική Πρέβεζας: Απομένει μόνο η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

Εικόνα του άρθρου Λογιστική Πρέβεζας: Απομένει μόνο η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2022, 14:52
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το τμήμα Λογιστικής της Πρέβεζας βρίσκεται πιο ακόμα πιο κοντά στη μεταφορά του πρώτου έτους, στα Γιάννενα.

Σύμφωνα με ανεπίσημες (αλλά ακριβείς) πληροφορίες, η ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης) εισηγήθηκε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θετικά για την πρόταση μεταφοράς του τμήματος, η οποία έγινε με κριτήριο τη βιωσιμότητά του και τη συνέχεια της λειτουργίας του. 

Η απόφαση δεν έχει κοινοποιηθεί επίσημα στις ενδιαφερόμενες πλευρές, τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη 19 Ιουλίου το πρωί.

Σημειώνεται ότι την τελική απόφαση θα πάρει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (και κανείς άλλος), καθώς η ΕΘΑΑΕ εισηγείται και δεν αποφασίζει. Οπότε, η πολιτική ευθύνη της απόφασης ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Υπουργείο Παιδείας.

Στην επικείμενη μετακόμιση έχουν αντιταχθεί αρκετοί τοπικοί φορείς, βουλευτές, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α., τοποθετούμενα ανάλογα με την πολιτική-κομματική τους τοποθέτηση. Ο αντεπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου για παράδειγμα έχει επιλέξει να καταφερθεί μόνο κατά της πρυτανικής αρχής και όχι του («ομόδοξου» πολιτικά) Υπουργείου Παιδείας. Ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας έχει καταθέσει σχετικές ερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή, στοχεύοντας κυρίως στο υπουργείο. Η δημοτική αρχή Πρέβεζας επέλεξε να αφήσει εκτός κριτικής την ΕΒΕ, η οποία μείωσε σημαντικά τους εισακτέους-ες του τμήματος.

Το δε υπουργείο, δια στόματος υφυπουργού Ευάγγελου Συρίγου, έχει συνταχθεί… πέρα από τη μεταφορά, με ερωτήματα για τη βιωσιμότητα τμημάτων και αιχμές.

Φυσικά, το σκηνικό που συντίθεται έχει τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, η οποία θα επωμιστεί τη δεύτερη «αποτμηματοποίηση» πόλης της Ηπείρου, μετά την Ηγουμενίτσα.

Από την άλλη, οι εγγενείς αδυναμίες των τμημάτων που δημιουργήθηκαν και συντηρήθηκαν για τοπικούς-πολιτικούς λόγους και πάνω σε μια αντίληψη έντονης εξειδίκευσης και διάσπασης των επιστημονικών αντικειμένων, αποδεικνύονται ισχυρότερες ακόμα και των εμπράγματων και σοβαρών ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών που απέκτησαν στην πορεία τους τα τμήματα.

Σημειώνεται τέλος ότι η χρονική στιγμή της «μετακόμισης» δεν είναι ακόμα δεδομένη. Τα μηχανογραφικά για φέτος έχουν συμπληρωθεί ήδη, οπότε μια λογική εξέλιξη θα αναμένεται για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.   

ΣΧΟΛΙΑ
Student
Αναρωτιέμαι ειλικρινά σε ποια άλλη χώρα του (δυτικού) κόσμου αποφασίζουν άλλοι για τα εσωτερικά ενός πανεπιστημίου και όχι το ίδιο το πανεπιστήμιο. Και ναι, η αλλαγή έδρας είναι εσωτερικό θέμα και μόνο! Είναι ενδεικτικό της στρεβλότατης αντίληψης που έχουμε σε αυτή τη χώρα, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, για την ανώτερη εκπαίδευση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back