ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το θέμα της Λογιστικής δεν τελείωσε ακόμα

Εικόνα του άρθρου Το θέμα της Λογιστικής δεν τελείωσε ακόμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2022, 11:39
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η ανακοίνωση του (περικομμένου) αριθμού εισακτέων στα πανεπιστήμια, από το Υπουργείο Παιδείας, έφερε μια φαινομενική «αγαλλίαση» σχετικά με το τμήμα Λογιστικής, το οποίο αναφέρεται στο σχετικό πίνακα ως τμήμα της Πρέβεζας.

Ωστόσο, η «χωροθέτησή» του δεν είναι οριστική και στην πραγματικότητα, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει, σε σχέση με αυτά που ίσχυαν προ διμήνου, άσχετα με το τι υποστηρίζουν φιλικά συνήθως προσκείμενοι στην κυβέρνηση, παράγοντες.

Αυτό συμβαίνει γιατί η ΕΘΑΑΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμα ή τουλάχιστον, δεν έχει ζητηθεί ακόμα η απόφασή της από το υπουργείο. Οι «παροικούντες» γνωρίζουν πολύ καλά ότι η χωροθέτηση ενός τμήματος φαίνεται οριστικά όταν οι υποψήφιοι-ες καλούνται να επιλέξουν το τμήμα όπου θα φοιτήσουν και το υπουργείο δεν έχει αποφασίσει ακόμα να ασχοληθεί με το θέμα που «πληγώνει» την κυβέρνηση στην Πρέβεζα, αλλά και στα Γιάννενα.

Αυτή η «παραπομπή» στην ΕΘΑΑΕ είναι και ένας τρόπος για την πολιτική ηγεσία να αποπέμψει το κόστος της απόφασης. Σε ό,τι αφορά αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει προειδοποιήσει ότι το τμήμα «δεν είναι βιώσιμο» στην Πρέβεζα, ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως τουλάχιστον δικαιολογεί την απόφασή του, θέλει να μεταφέρει το πρώτο έτος στα Γιάννενα και κατόπιν, όλο το τμήμα, «για να το διασώσει». Περιμένοντας λοιπόν τη σχετική γνωμάτευση, όλα είναι ακόμα σχετικά.

Στο μεταξύ, με ανοιχτή του επιστολή ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου προς την πρυτανική αρχή, θεωρεί δεδομένο ότι το τμήμα παραμένει στην Πρέβεζα και πως αυτό είναι «ιδιαίτερα σημαντικό για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις». 

Ο κ. Ιωάννου ουσιαστικά επιτίθεται στην πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λέγοντας ότι «επανειλημμένα προσπαθήσαμε ως Περιφέρεια, με ομόφωνες αποφάσεις, έχοντας πάντα συμμάχους τους φορείς και ολόκληρη την τοπική κοινωνία, να σας πείσουμε, για το άκαιρο, ατεκμηρίωτο και βλαπτικό για την εύρυθμή εκπαιδευτική λειτουργία του τμήματος αίτημα, μέρους των καθηγητών, για μεταφορά της έδρας του στα Ιωάννινα». Επίσης, «φωτογραφίζει» και το προσωπικό του τμήματος ως υπεύθυνο, παραθέτοντας το όχι ιδιαίτερα… ακαδημαϊκό επιχείρημα ότι «υπήρξαν περί τα 40 Περιφερειακά Τμήματα Πανεπιστημίων με 10 εισακτέους κατηγορίας Γενικών Λυκείων, και όχι 40 που είχε το Τμήμα Λογιστικής, και σε κανένα άλλο δεν τέθηκε αντίστοιχο θέμα από τους διδάσκοντες».

Ο αντιπεριφερειάρχης ωστόσο δεν συγκαταλέγει στα επιχειρήματά του, το πρόβλημα που δημιούργησε η ΕΒΕ στο τμήμα και ουσιαστικά, αποτελεί το βασικό επιχείρημα του υπουργείου για το μελλοντικό πιθανό κλείσιμο του τμήματος, όπως επίσης και της Γεωπονικής στην Άρτα. Αυτό είναι ένα θέμα που αρνήθηκαν να θίξουν όλοι σχεδόν οι τοπικοί φορείς της Πρέβεζας και ευρύτερα, που πρόσκεινται πολιτικά στη ΝΔ.

«Κλείνοντας, μετά και την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να παραμείνει το τμήμα στην Πρέβεζα, σας καλώ να σεβαστείτε την επιθυμία ολόκληρης της κοινωνία της Πρέβεζας και να λειτουργήσετε υπέρ του τμήματος» σημειώνει, καλώντας την πρυτανική αρχή να μεριμνήσει για τη στέγαση των φοιτητών, την προβολή των πλεονεκτημάτων του τμήματος, να «στείλει ενημερωτικό υλικό σε συμβούλους σπουδών», να φροντίσει ακόμα και για τη διαμονή των διδασκόντων στην Πρέβεζα «όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος».

Δεν αναφέρει ωστόσο κάποια ενδεχόμενη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου για στήριξη αυτών των προτάσεων, ειδικά τη στιγμή που το υπουργείο περικόπτει σημαντικά τα κονδύλια για τα πανεπιστήμια.

Επίσης, ο κ. Ιωάννου διατυπώνει ξανά τη θέση για μεταφορά του Οικονομικού στην Πρέβεζα, από τα Γιάννενα.

«Πρέπει να προβείτε σε ενέργειες και να κάνετε όλα αυτά που αναφέραμε, αλλά και ακόμη περισσότερα προκειμένου να μην κατηγορηθείτε για απραξία όσον αφορά την ενίσχυση της δημόσιας εικόνας του Τμήματος, η οποία θα αποφέρει μοιραία τη μείωση του ενδιαφέροντος για το Τμήμα» συμπληρώνει και καταλήγει: «Το αυτοδιοίκητο στην ανώτατη εκπαίδευση, που επικαλείστε συχνά, είναι σεβαστό αλλά πρέπει να λειτουργεί υπέρ των φοιτητών, της γνώσης και της κοινωνίας που το χρηματοδοτεί με το υστέρημα της. Δεν θα πρέπει δε σε καμία περίπτωση να αποτελεί πρόσχημα για τη μη συμμέτοχή της αυτοδιοίκησης σε συζητήσεις των οργάνων του τμήματος για ενημέρωση και ανταλλαγή επιχειρημάτων σε τόσο σημαντικά για την κοινωνία ζητήματα (σας ζητήθηκε επανειλημμένα χωρίς αποτέλεσμα)».  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back