Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λιούμπομιρ Μέλνικ στις 22 Οκτωβρίου

Εικόνα του άρθρου Λιούμπομιρ Μέλνικ στις 22 Οκτωβρίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/10/2017, 14:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Το πλέον μεγαλεπήβολο φεστιβαλικό εγχείρημα των Ιωαννίνων, είναι σίγουρα φέτος το Soundtrope: 48 ημέρες, 54 καλλιτέχνες, 23 εκδηλώσεις και αρχή με τον Λιούμπομιρ Μέλνικ, τον ιδιαίτερο (και ιδιόρρυθμο) καναδό πιανίστα που θα παίξει στις 22 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο. (Τιμές Εισιτηρίων: 10 ευρώ μειωμένο-12 προπώληση-15 είσοδος, προπώληση: Viva.gr, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης», Θυμωμένο Πορτραίτο, Κούνια Μπέλα, η συναυλία είναι υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου).  


Το Soundtrope Festival διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη των Ιωαννίνων παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει μουσική, εικαστικές εκθέσεις, φιλμ, φωτογραφία, σεμινάρια / workshops, dj’s, video art κ.α.

Η συναυλία του Μιέλνικ δεν είναι σημείο αναφοράς μόνο για τους ειδήμονες και τους οπαδούς του, αλλά και για την πόλη, καθώς ο βιρτουόζος πιανίστας επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα.

Ο Lubomyr Melnyk γεννημένος το 1948 στο Μόναχο χρειάστηκε να αφιερώσει περισσότερα από 40 χρόνια σκληρής εργασίας και μελέτης ώστε να επιτύχει τελικά να κάνει ευρύτερα γνωστή την Continuous Piano Music, μια αυξημένης δυσκολίας τεχνική πιάνου που δημιούργησε ο ίδιος και πλέον θεωρείται ένας από τους πλέον καινοτόμους και πρωτοπόρους πιανίστες στον κόσμο για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργεί τις συνθέσεις του.

Ο 69χρονος ουκρανικής καταγωγής συνθέτης επηρεασμένος από το μινιμαλιστικό κίνημα της δεκαετίας του ’70 θεωρείται πλέον ένας από τους κύριους εκπροσώπους του μαζί με τους Philip Glass, Ludovico Einaudi κ.α στη σύγχρονη μουσική.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 έχει κυκλοφορήσει περισσότερες από 20 δισκογραφικές δουλειές καθώς επίσης έχει συνθέσει περισσότερα από 90 έργα ως επί το πλείστον για σόλο ή σύνολα πιάνο.

«Το πιάνο για μένα έχει τόσα διαφορετικά πρόσωπα, τόσες προσωπικότητες και ανησυχίες, είναι σαν την ίδια τη ζωή, που αλλάζει συνεχώς, αλλά πάντα κατέχει μια μόνιμη ομορφιά. Όπως και οι πεταλούδες που δεν πετούν ποτέ σε ευθεία γραμμή, αλλά πάντα φέρνουν την ομορφιά μαζί τους στα πολυγωνικά μονοπάτια τους», λέει ο ίδιος.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back