Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Λιμνάδες»: Η πρώτη ερευνητική αποστολή στη Δρακόλιμνη Τύμφης

Εικόνα του άρθρου «Λιμνάδες»: Η πρώτη ερευνητική αποστολή στη Δρακόλιμνη Τύμφης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2022, 15:05
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μια ομάδα από οκτώ νέους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου την πρώτη ερευνητική αποστολή στη Δρακόλιμνη Τύμφης της Ηπείρου σε υψόμετρο 2.050 μέτρων, στο πλαίσιο του έργου «Λιμνάδες» (LiMnADs Project - Limnological Monitoring & Alpine Datasets).

Πρόκειται για μία εθελοντική προσπάθεια με στόχο τη μελέτη των Μεσογειακών αλπικών λιμνών, την κατανόηση και την προστασία αυτού του οικοσυστήματος. Το έργο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr και τον φορέα διαχείρισης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου-Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.

Πηγή: LiMnADs/meteo


Κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης της αποστολής τους στην Τύμφη, τα μέλη της ομάδας του LiMnADs Project συνέλεξαν σημαντικά δεδομένα για την διατήρηση της Δρακόλιμνης. 

Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δείγματα νερού για την ανάλυση των μικροπλαστικών, δημιουργήθηκε ένας υψηλής ανάλυσης χάρτης της λεκάνης της λίμνης και έγιναν μετρήσεις σχετικά με την κατάσταση της χλωρίδας στην περιφέρεια της λίμνης.

Επιπλέον, τα μέλη της ομάδας, με τη βοήθεια των επιστημόνων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, εγκατέστησαν έναν μετεωρολογικό σταθμό στην περιοχή για την καταγραφή ατμοσφαιρικών δεδομένων. Εγκαταστάθηκε επίσης ένας υποβρύχιος σταθμός που θα καταγράφει δεδομένα σχετικά με τις συνθήκες του νερού της λίμνης. 

Ο σταθμός αυτός είναι μία καινοτομία που αναπτύχθηκε από τους μηχανικούς του LiMnADs Project, με τη συγχρηματοδότηση της Cambridge University Engineering Society και την υποστήριξη της Blue Robotics Inc. και του Trezos Marine.

Η αλπική λίμνη του όρους Τύμφη είναι ένας από τους πιο γραφικούς και δημοφιλείς ορειβατικούς προορισμούς στη χώρα μας. Κάθε χρόνο, περίπου 20.000 άνθρωποι από την Ελλάδα και τον κόσμο επισκέπτονται την λίμνη, προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά το μοναδικό τοπίο που σχηματίστηκε από παγετώνες χιλιάδες χρόνια πριν.


«Αποθήκη» νερού

Σήμερα, καθώς οι ελληνικοί παγετώνες έχουν εξαφανιστεί προ πολλού, οι αλπικές λίμνες έχουν μείνει για να στηρίζουν τη ζωή στα βουνά. Η ύπαρξή τους θεωρείται κρίσιμη για την ορεινή χλωρίδα και πανίδα των μεγάλων υψομέτρων, καθώς αποτελούν μία «αποθήκη» νερού που υποστηρίζει τη ζωή όλο το χρόνο, ειδικά κατά τη διάρκεια των ζεστών και ξηρών καλοκαιριών του Μεσογειακού κλίματος.

Καθώς όμως ασκούνται συνεχείς πιέσεις από την κλιματική αλλαγή και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, το σημαντικό αυτό οικοσύστημα τίθεται σε κίνδυνο. Για πολλά χρόνια, η δύσκολη πρόσβαση στη Δρακόλιμνη Τύμφης -όπως και σε πολλές άλλες αλπικές λίμνες- αποτέλεσε σημαντικό περιοριστικό παράγοντα στην διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας σε τέτοια περιβάλλοντα, περιορίζοντας τις γνώσεις γι' αυτά και τις δυνατότητες ουσιαστικής προστασίας τους.

Η νέα αποστολή σηματοδοτεί το ξεκίνημα της μονοετούς πιλοτικής έρευνας στη Δρακόλιμνη Τύμφης. Η ομάδα του LiMnADs Project ελπίζει στην επιτυχή έκβαση αυτής της μελέτης για την διεξαγωγή αντίστοιχων μελετών και σε άλλες αλπικές λίμνες της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια, με απώτερο σκοπό την προστασία αυτών των παρθένων και μαγικών τοπίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: limnadsproject/Constantinos Sofikitis

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back