ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Στους 10.000 οι αγνοούμενοι από τις φονικές πλημμύρες

Εικόνα του άρθρου Λιβύη: Στους 10.000 οι αγνοούμενοι από τις φονικές πλημμύρες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2023, 16:48
ΚΟΣΜΟΣ

Η ανατολική πόλη Ντέρνα της Λιβύης έχει θάψει 700 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες και 10.000 αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι, καθώς οι ομάδες διάσωσης αγωνίζονται να ανασύρουν πολλά ακόμη πτώματα από τον τρομακτικό κατακλυσμό, δήλωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι.

Οι αρχές εκτίμησαν νωρίτερα ότι μόνο στη Ντέρνα μπορεί να έχασαν τη ζωή τους έως και 2.000 άνθρωποι. Η μεσογειακή καταιγίδα Ντάνιελ το βράδυ της Κυριακής προκάλεσε χάος και αστραπιαίες πλημμύρες σε πολλές πόλεις της ανατολικής Λιβύης, αλλά η χειρότερη καταστροφή σημειώθηκε στη Ντέρνα, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες έσπασαν φράγματα και παρέσυραν ολόκληρες γειτονιές, δήλωσαν οι αρχές.

Ο Τάμερ Ραμαντάν, απεσταλμένος της Λιβύης για τη Διεθνή Ομοσπονδία Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε ότι 10.000 άνθρωποι αγνοούνται μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση του ΟΗΕ στη Γενεύη μέσω τηλεδιάσκεψης από την Τυνησία, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «τεράστιος» και αναμένεται να φτάσει τις χιλιάδες τις επόμενες ημέρες.

Μετά από μια δεκαετία χάους και πλέον, η Λιβύη παραμένει διαιρεμένη μεταξύ δύο αντίπαλων κυβερνήσεων: μιας στα ανατολικά και μιας στα δυτικά, η καθεμία από τις οποίες υποστηρίζεται από διαφορετικές πολιτοφυλακές και ξένες κυβερνήσεις. Η σύγκρουση έχει αφήσει την πλούσια σε πετρέλαιο βορειοαφρικανική χώρα με ετοιμόρροπες και ανεπαρκείς υποδομές.

Οι κάτοικοι της Ντέρνα ανάρτησαν στο διαδίκτυο βίντεο που δείχνουν μεγάλες καταστροφές. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα σβήστηκαν κατά μήκος του Wadi Derna, ενός ποταμού που κατεβαίνει από τα βουνά μέσα από το κέντρο της πόλης. Πολυώροφες πολυκατοικίες που κάποτε στέκονταν αρκετά πίσω από το ποτάμι κατέρρευσαν εν μέρει μέσα στη λάσπη.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, συμπεριλαμβανομένων στρατευμάτων, κυβερνητικών υπαλλήλων, εθελοντών και κατοίκων, έσκαβαν μέσα στα συντρίμμια για να ανασύρουν τους νεκρούς. Χρησιμοποίησαν επίσης φουσκωτές βάρκες για να ανασύρουν πτώματα από το νερό. Εκσκαφείς και άλλος εξοπλισμός δεν έχουν ακόμη φθάσει στη Ντέρνα.

Γνωστή για τα λευκά βαμμένα σπίτια και τους φοινικόκηπους της, η Ντέρνα βρίσκεται περίπου 900 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης. Ελέγχεται από τις δυνάμεις του ισχυρού στρατιωτικού διοικητή Χαλίφα Χίφτερ, ο οποίος είναι σύμμαχος της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης. Η αντίπαλη κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη, έχει συμμαχήσει με άλλες ένοπλες ομάδες.

Μεγάλο μέρος της Ντέρνα χτίστηκε από την Ιταλία όταν η Λιβύη βρισκόταν υπό ιταλική κατοχή στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η πόλη ήταν κάποτε κέντρο εξτρεμιστικών ομάδων στο πολυετές χάος που ακολούθησε την υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση που ανέτρεψε και σκότωσε τον μακροχρόνιο δικτάτορα Μοαμάρ Καντάφι το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back