ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Το Ισραήλ πλήττει τα νότια προάστια της Βηρυτού

Εικόνα του άρθρου Λίβανος: Το Ισραήλ πλήττει τα νότια προάστια της Βηρυτού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2024, 10:20
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού νωρίς το πρωί της Τετάρτης για πρώτη φορά εδώ και έξι ημέρες, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου. Ο αριθμός των θυμάτων δεν ήταν ακόμη σαφής.

Η επίθεση έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την δήλωση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών του έδωσε κάποιες διαβεβαιώσεις ότι το Ισραήλ θα χαλαρώσει τα πλήγματά του στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Το Ισραήλ λέει ότι πλήττει περιουσιακά στοιχεία της Χεζμπολάχ στα προάστια, όπου η μαχητική οργάνωση έχει ισχυρή παρουσία, αλλά είναι επίσης μια πολυσύχναστη κατοικημένη και εμπορική περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι το χτύπημα της Τετάρτης έπληξε μια αποθήκη όπλων κάτω από ένα κτίριο κατοικιών.

Οι ΗΠΑ… προειδοποιούν το Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι πρέπει να αυξήσει την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που επιτρέπει στη Γάζα εντός των επόμενων 30 ημερών, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των αμερικανικών όπλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησαν τους ισραηλινούς ομολόγους τους με επιστολή τους με ημερομηνία Κυριακή ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν. Η επιστολή, η οποία επαναδιατυπώνει την αμερικανική πολιτική όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια και τις μεταφορές όπλων, εστάλη εν μέσω επιδείνωσης των συνθηκών στη βόρεια Γάζα και μιας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής σε χώρο νοσοκομειακής σκηνής στην κεντρική Γάζα, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και κάηκαν άλλοι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιστολή εστάλη για να υπενθυμίσει στο Ισραήλ τόσο τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου όσο και τη νομική υποχρέωση της κυβέρνησης Μπάιντεν να διασφαλίσει ότι η παράδοση της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται, να εκτρέπεται ή να καθυστερεί από έναν αποδέκτη αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Αποστολή νέων όπλων

Ωστόσο, την περασμένη Κυριακή το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή στο Ισραήλ μιας αμερικανικής συστοιχίας Terminal High Altitude Area Defense και περίπου 100 στρατιωτών για να τη χειριστούν για να βοηθήσει στην ενίσχυση της αεράμυνας του Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει το ποσό ρεκόρ των τουλάχιστον 17,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα και οδήγησε σε κλιμάκωση των συγκρούσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με έκθεση για το πρόγραμμα «Costs of War» του Πανεπιστημίου Brown.

Η βοήθεια αυτή επέτρεψε στο Ισραήλ να αγοράσει πυρομαχικά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρησιμοποίησε στις επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα πλήγματα έχουν επίσης σκοτώσει αμάχους και στις δύο περιοχές.

Mε πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: Στιγμιότυπο οθόνης από τις ισραηλινές εκρήξεις στα προάστια της Βηρυτού

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back