ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ απειλεί και την Κύπρο

Εικόνα του άρθρου Λίβανος: Η Χεζμπολάχ απειλεί και την Κύπρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2024, 10:37
ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε την Τετάρτη ότι πουθενά στο Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές αν ξεσπάσει ένας ολοκληρωμένος πόλεμος μεταξύ των δύο εχθρών, ενώ απείλησε επίσης για πρώτη φορά την Κύπρο, μέλος της ΕΕ, και άλλα μέρη της Μεσογείου.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σαγίντ Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι «δεν θα υπάρχει ασφαλές μέρος από τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας» στο Ισραήλ σε περίπτωση ευρύτερου πολέμου.

Η ομάδα διαθέτει επίσης «μια τράπεζα στόχων» που θα μπορούσε να στοχεύσει σε πλήγματα ακριβείας, είπε.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ είχε προειδοποιήσει την Τρίτη ότι η απόφαση για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ θα ερχόταν σύντομα και ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια για μια επίθεση στο Λίβανο εγκρίθηκαν και επικυρώθηκαν».

Ο Νασράλα απείλησε επίσης την Κύπρο κατηγορώντας την ότι επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις του για στρατιωτικές ασκήσεις.

«Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων για τον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει γίνει μέρος του πολέμου και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου», δήλωσε ο Νασράλα.

Η αντίδραση της Κύπρου

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης αρνήθηκε οποιαδήποτε υπόνοια ότι η Κύπρος παίρνει μέρος σε οποιαδήποτε σύγκρουση.

«Δεν είναι (η Κύπρος) μέρος του προβλήματος, είναι μέρος της λύσης. Αυτός ο ρόλος είναι εμφανής, για παράδειγμα, μέσω του διαδρόμου ανθρωπιστικής (βοήθειας), ο οποίος έχει αναγνωριστεί όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα», είπε, αναφερόμενος στα φορτία βοήθειας από την Κύπρο προς τη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο κατά την ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε ότι «η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ και η Κύπρος είναι ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη μας είναι απειλή εναντίον της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΕ στηρίζει πλήρως την Κύπρο και την δήλωση που έκανε για τις απειλές από την Χεζμπολά ο πρόεδρος της Κύπρου».

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην Κύπρο και να δείχνουμε αλληλεγγύη στην Κύπρο και γι’ αυτό στηρίζουμε τη δήλωση που εκδόθηκε από τον Κύπριο πρόεδρο» προσέθεσε.

Η Κύπρος δεν είναι γνωστό ότι προσφέρει εγκαταστάσεις ξηράς ή βάσης στον ισραηλινό στρατό, αλλά στο παρελθόν έχει επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της -την περιοχή πληροφοριών πτήσης της- για να διεξάγει περιστασιακά αεροπορικές ασκήσεις, αλλά ποτέ κατά τη διάρκεια σύγκρουσης.

Οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Βρετανία για επιχειρήσεις στη Συρία στο παρελθόν και πιο πρόσφατα στην Υεμένη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3