ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε σε 4ωρες καθημερινές παύσεις

Εικόνα του άρθρου Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε σε 4ωρες καθημερινές παύσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2023, 18:38
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να θέσει σε εφαρμογή τετράωρες καθημερινές ανθρωπιστικές παύσεις στις επιθέσεις του στη βόρεια Γάζα, αρχής γενομένης από σήμερα Πέμπτη, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι εξασφάλισε μια δεύτερη οδό για τους αμάχους που εγκαταλείπουν την εμπόλεμη περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η πρώτη ανθρωπιστική παύση θα ανακοινωθεί την Πέμπτη και ότι οι Ισραηλινοί έχουν δεσμευτεί να ανακοινώνουν κάθε τετράωρο παράθυρο τουλάχιστον τρεις ώρες νωρίτερα.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε από τους Ισραηλινούς «παύση μεγαλύτερη των τριών ημερών» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, αν και είπε ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» γενικής κατάπαυσης του πυρός. 

Ερωτηθείς αν ήταν απογοητευμένος από τον Νετανιάχου για τις καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση των ανθρωπιστικών παύσεων, ο Μπάιντεν είπε: «Χρειάστηκε λίγο περισσότερο χρόνο από ό,τι ήλπιζα».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ ότι κινδυνεύει να καταστρέψει μια ενδεχόμενη πιθανότητα για ειρήνη αν δεν ενεργήσει γρήγορα για να βελτιώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα για τους Παλαιστίνιους πολίτες, καθώς εντείνει τον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς.

Σε μια ωμή έκκληση προς το Ισραήλ να διακόψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή για να επιτρέψει την άμεση και αυξημένη παροχή βοήθειας, ο Μπλίνκεν είπε ότι η κατάσταση θα οδηγούσε τους Παλαιστίνιους σε περαιτέρω ριζοσπαστισμό και θα τερμάτιζε ουσιαστικά τις προοπτικές για οποιαδήποτε ενδεχόμενη επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ανοίξει την Πέμπτη μια διάσκεψη για την παροχή βοήθειας στη Γάζα με έκκληση προς το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους, λέγοντας ότι «όλες οι ζωές έχουν την ίδια αξία» και ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας «δεν μπορεί ποτέ να γίνει χωρίς κανόνες».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back